Apple iPad 3D koncept

Izvor: B92, 23.Dec.2010, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apple iPad 3D koncept

iPad je nesumnjivo najpopularniji tablet, baš kao što je to bio i prvi iPhone - nešto sasvim drugačije od svega do tada viđenog na tržištu. Ali bez inovacija i na softverskom, ali i hardverskom planu, ovi uređaji ne bi mogli da se zadrže na vodećim pozicijama.

Izvor: Benchmark




Već znamo da će naredne dve generacije iPad-a doneti bolju autonomiju, manju masu, dve kamere i brži >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hardver, ali šta će doneti naredne generacije? Za 2013. godinu, Apple će nesumnjivo iskoristiti neke od patenata koje je nedavno zaštitio. Jedan od njih je autostereoskopski 3D ekran, odnosno 3D ekran za koji nisu potrebne naočare.

I HDTV uređaji ovog tipa su u najavama, ali je kod njih veći problem što bi ekran moralo da posmatra više ljudi. Za Nintendo 3DS ručnu konzolu i iPad, ovih problema neće biti, jer ovakve uređaje u datom trenutku koristi jedna osoba. iPad će doneti ovakav ekran već 2013. godine, a baš za početak ove godine, LG i Toshiba su najavili druge generacije ultra-hi-res autostereoskopskih 3D ekrana.

Koncept za iPad treće ili četvrte generacije je zapravo "borderless" dizajn (bez ivica), ekran popunjava čitavu površinu. Dužina će biti 9.5, a širina 7.5 inča, dok će se debljina uređaja dodatno smanjiti, pa će novi iPad biti i najmršaviji tablet na tržištu.

iPad 3D svoju "treću dimenziju" neće iskoristiti samo u slučaju igara. Apple će ga svakako iskoristiti i za kompletan "overhaul" grafičkog interfejsa.

Rezolucija ekrana bi trebalo da bude veća. Naravno, ne mnogo veća, jer mobilni čipset koji će biti aktuelan 2013. godine sasvim sigurno neće imati snage da renderuje 3D prikaz u više od 1280 x 1024 piksela, pa tako o "retina" gustini piksela ne bi trebalo još razmišljati.

Osim 3D ekrana, Apple je patentirao i upotrebu posebnog sloja koji se postavlja preko ekrana, a koji služi za čitanje biometrijskih podataka (npr. otisak prsta). Tako će, na bilo kom delu ekrana biti moguće da se softverski prikaže prostor na koji je potrebno da postavite prst, kako bi vas vaš iPad prepoznao.

Na ovaj način možete zaštiti određene podatke ili aplikacije, baš kao što ih je sada u iOS-u moguće zaštiti šifrom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Apple iPad 3D koncept

Izvor: LaptopSvet.com, 24.Dec.2010, 13:45

Već znamo da će naredne dve generacije iPad-a doneti bolju autonomiju, manju masu, dve kamere i brži hardver, ali šta će doneti naredne generacije? Za 2013. godinu, Apple će nesumnjivo iskoristiti neke od patenata koje je nedavno zaštitio. Jedan od njih je autostereoskopski 3D ekran, odnosno 3D...

Nastavak na LaptopSvet.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.