Adobe ukida podršku za iPad i iPhone

Izvor: B92, 27.Apr.2010, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Adobe ukida podršku za iPad i iPhone

Abobe najavljuje da će prekinuti sa proizvodnjom aplikacija koje Apple iPhone i iPad uređajima omogućavaju da koriste popularnu Flash tehnologiju.

Izvor: PC Press




Ova odluka poništava ranije dato obećanje prema kojem je trebalo da se omogući rad Flash tehnologija na ovim gedžetima.

Sredinom aprila, Adobe je lansirao Creative Suite 5 koji je sadržao alate za prevođenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su automatski omogućavali funkcionisanje Flash aplikacije na iPhoneu. Malo pre lansiranja, Apple je promenio uslove korišćenja licence, što je izazvalo brojne kritike iPhone developera. Ove izmene sastojale su se u strogim ograničenjima za developere koja su, između ostalog, zabranjivala upotrebu Creative Suite 5 alata.

Istovremeno, Adobe je tvrdio da će isporuka aplikacija za prevođenje teći nesmetano. Sada, tvrde da će prekinuti njihov razvoj za Creative Suite.

"I dalje ćemo tražiti mogućnost da targetiramo iPhone i iPad u Flash CS5 aplikacijama," napisao je Majk Čembers, menadžer za razvoj u Adobeu, na svom blogu, "ipak, trenutno ne planiramo nove investicije u tom delu". On je prokomentarisao i postupak Applea: "Kao što su developeri koji rade za iPhone već navikli, ako želite da razvijate za iPhone, morate biti spremni na to da će vas iz Applea odbiti ili se predomisliti u bilo kom trenutku".

Odgovor Applea bio je jednostavan. Oni tvrde da je Flash "zatvorena tehnologija" i da će radije koristiti otvorene standarde koji su u stanju da urade sve ono što Flash može.

S druge strane, Adobe će se okrenuti Android platformi, a "iPhone nije jedini igrač u gradu", rekao je Čembers.
Pogledaj vesti o: Apple

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.