Veći porezi, manja davanja

Izvor: B92, Beta, 25.Mar.2009, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veći porezi, manja davanja

Beograd -- Državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić izjavio je da je jedan od zahteva MMF-a zamrzavanje plata i penzija u narednih 18 meseci.

On je, gostujući u emisiji B92 "Kažiprst", preneo i procenu Međunarodnog monetarnog fonda da će Srbija imati pad privredne aktivnosti od minus dva odsto u 2009, što će značiti da će Srbija morati da smanji javnu potrošnju.

Zamrzavanje plata i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << penzija u narednih 18 meseci, kaže Ilić, doneće uštedu u budžetu od 20 do 30 milijardi dinara. Međutim, dodaje on, ako se kriza u Srbiji poveća, država će morati i da otpušta višak zaposlenih.

Ilić je rekao da se poreska politika mora promeniti i da će ona biti kombinacija različitih modela o kojima je štampa pisala prošlih dana, od podizanja neoporezivog dela zarada sa pet na 15.000 dinara, povećanja poreza na plate sa 12 na 17 do 20 odsto, smanjenja limita za godišnji porez na lične prihode građana sa 1,2 miliona na 600.000 do 800.000 dinara.

Šta Vlada razmatra?

Povećanje poreza na dohodak, smanjenje davanja lokalnim samoupravama, samo su neke od mera koje razmatra Vlada kako bi ispunila uslove MMF-a za novi kreditni aranžman.

Takođe, kao mera za povećanje budžetskih prihoda moglo bi da bude i povećanje PDV-a, što Vlada još pokušava da izbegne.

S druge strane, Vlada Srbije još nije pronašla konačnu formulu kojom bi popunila manjak u budžetu od 100 milijardi dinara. Od čuvenog "Robin Hud" poreza za bogate, u predlozima se stiglo do povećanja poreza na plate za sve.

Naime, predloženo je da se neoporeziva osnovica za plate sa sadašnjih 5.000 poveća na 12.000 ili 15.000 dinara, ali da se sve preko toga, umesto sa dosadašnjih 12, oporezuje sa 20 posto.

Član Ekonomskog saveta Vlade Srbije Milojko Arsić za B92 objašnjava šta bi to konkretno značilo.

"To bi za posledicu imalo to da će gotovo svi koji primaju plaćati veći porez nego što su plaćali do sada. Oni koji imaju male plate plaćali bi malo više, nekoliko stotina dinara , a oni koji imaju više plate, na primer veće od 100.000 dinara, plaćali bi oko 10.000 dinara. To je jedini način da država skupi novac da finansira svoje rashode” , objasnio je on.

Vlada Srbije još ne razmatra mogućnost da smanji plate i penzije. Ipak, efekte ove mere pre svega će osetiti zaposleni u javnom sektoru.

"To bi značilo nominalno smanjenje zarada u 2009. godini zaposlenih u državnoj upravi, nominalno za 5,5 i 7 odsto, a ako posmatramo privatni i mešoviti sektor, taj efekat će zahvatiti i ova dva sektora u značajno manjoj meri jer je nivo prosečnih zarada u ovom sektoru znatno manji nego u državnom”, kaže Ivan Nikolić sa Ekonomskog instituta.

Država bi ovim merama, prema njegovoj proceni, mogla da prikupi dodatnih 30 milijardi dinara u budžetu. Iako je to veliki prihod, to je ipak manje od trećine potrebnog novca, pa tako osim poreza na zarade, Vlada razmatra i mere poput smanjenja izdvajanja za lokalnu samoupravu i Vojvodinu za 10-15 odsto.

A šta misle poslodavci

Mere koje razmatra Vlada kako bi nadoknadila budžetski deficit nisu popularne, ali su neophodne u cilju štednje, kaže za B92 predsednik Unije poslodavaca Stevan Avramović.

On ističe da nije pravedno da privatni sektor, koji inače puni budžet, bude više opterećen od javnog sektora i da bi država trebalo da bude agresivnija u smanjenju troškova.

"Ako to i mora da se uradi, mora se teret ravnomerno raspodeliti. Pristaju poslodavci da se opterete kao što će to učiniti sindikati i radnici, ali se mora voditi dijalog sa Vladom. Mi upravo tražimo od Vlade da preduzme mere i štednju”, kaže on.

"Vidite da je Vladi rupa u budžetu 100 milijardi dinara, a 400 milijardi dinara ima u sivoj ekonomiji, zatim javna preduzeća koja posluju sa gubitkom, da rade na nuli, to su sve sredstva gde Vlada može da upumpa. Mi razumemo da Vlada to mora da nadomesti, da to traži MMF, ali i tražimo od Vlade da u ovom periodu bude agresivnija", dodaje Avramović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MMF traži zamrzavanje plata i penzija na 18 meseci

Izvor: 24sata, 25.Mar.2009

Ilić je potvrdio da Vlada ozbiljno razmišlja o smanjenju broja ministarstava i dodao da to otvara pitanje konsenzusa među koalicionim partnerima u Vladi Srbije o takvom potezu.

Nastavak na 24sata...

MMF: Zamrznuti plate na 18 meseci

Izvor: Krediti.rs, 25.Mar.2009

Jedan od zahteva MMF-a Srbiji je zamrzavanje plata i penzija u narednih 18 meseci, a Fond predviđa da će pad privredne aktivnosti u 2009. biti minus dva odsto.

Nastavak na Krediti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.