Štedi li zaista PVC stolarija Vaš novac?

Izvor: Objava, 29.Jun.2018, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štedi li zaista PVC stolarija Vaš novac?

Opšte je poznato da kvalitetni PVC prozori i vrata štede energiju, a samim tim i Vaš novac. Tačan iznos uštede na godišnjem nivou teško je precizirati jer zavisi od mnogih faktora kao što su: Kvalitet gradnje, starost objekta, broj otvora na objektu, vrsta i kvalitet izolacije i drugih faktora. Ono što znamo je da stari i nekvalitetni prozori mogu uzrokovati gubitak od cak 50% energije objekta, pa se logicno ugradnja kvalitetne PVC stolarije javlja kao imperativ za sve koji hoce da uštede energiju, pa prema tome i svoj novac od bespotrebnog rasipanja.
Prema procenama strucnjaka, kod porodicnih kuca uštede mogu iznositi od nekoliko stotina evra pa naviše na godišnjem nivou, pogotovo ako se uzme u obzir da PVC prozori obezbeduju uštedu ne samo u toploti, vec i u troškovima održavanja i sanacije. PVC stolarija se cisti jednostavno , krpom i mlakom vodom i nije je potrebno šmirglati, farbati, kitovati,... Kada se jednom ugradi, postojana je gotovo sledecih pola veka. Zvuci kao dobra ušteda. I jeste tako.



Kako obezbediti maksimalnu uštedu energije i novca

Ušteda energije zavisi od kvaliteta same stolarije i kvaliteta ugradnje. Ukoliko želite da ostvarite maksimum uštede, odlucite se za PVC stolariju A klase. Da bi razumeli šta kupujete, prvenstveno morate znati, da svaki PVC prozor predstavlja sklop PVC profila, dihtunga, okova i stakla u kome je svaki od elemenata od velikog znacaja za njegovu energetsku efikasnost.
PVC profili se proizvode sa razlicitim brojem komora. Prilikom izbora, standard od koga ne treba odstupiti je petokomorni profil. Medutim, pre odabira broja komora prvo treba obratiti pažnju na koeficijent toplotne provodljivosti Uf i ugradnu dubinu profila. Ako je niži koeficijent provodljivosti to je bolja izolacija, pa samim tim je i ušteda veca. Ugradna dubina profila trebala bi biti oko 3 mm.
Uštede u novcu zavise i od kvaliteta dihtunga, okova i stakla. Dihtunzi imaju funkciju zaštite od ulaska prašine, vode, vetra, buke i ocekivani vek trajanja kod kvalitetnijih prozora je oko 50 godina. S druge strane, ušteda se može ostvariti i ugradnjom kvalitetnih okova. Dobri okovi obezbeduju nesmetano funkcionisanje odnosno otvaranje i zatvaranje prozora tokom dugog niza godina. Uz to, veoma bitan faktor za dugorocnu štednju je i kvalitet stakla koje se ugraduje u prozor.
PVC prozori se standardno proizvode sa dvostrukim ili trostrukim termo staklima, što znaci da se izmedu stakla nalazi hermeticki zatvoren prostor ispunjen suvim vazduhom ili posebnim gasom u službi poboljšanja njegove energetske efikasnosti. Najbolja su tzv. Low-e stakla koja istovremeno propuštaju svetlost i reflektuju toplotu i tako doprinose uštedi energije.



Bitno je ko vam ugraduje PVC stolariju

Pored kvalitetne stolarije i kvalitetna ugradnja štedi energiju i vaš novac. Zato se odlucite za RAL ugradnju i proverene majstore. RAL ugradnja podrazumeva ugradnju PVC stolarije prema propisanim standardima i uputstvima nemacke RAL asocijacije i obuhvata kvalitet statike, cvrstinu veze, kao i adekvatnu zaptivenost izmedu zida i prozora. Ukoliko se na kvalitetan nacin stolarija spoji sa gradevinskim objektom time se sprecava gubitak toplote i pojava vlage.
Ukoliko ste se odlucili za ugradnju PVC stolarije, uvek birajte kvalitetniju opciju. Razlika u ceni izmedu A i B klase nije velika, ali je zato dugorocna ušteda itekako znacajna.
Za dodatna pojašnjenja možete kontaktirati strucnjake iz firme Megaplast koji ce Vas detaljno upoznati sa benefitima kupovine i ugradnje kvalitetnih proizvoda i pomoci pri izboru optimalnog rešenja za bolju energetsku efikasnost vašeg doma. Posetite Megaplast izložbene salone u Beogradu ili Novom Sadu.