Izvor: Danas, 19.Apr.2016, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tabloidni virus

"Pronađen novi dokaz da je ubijena pevačica poznavala ubicu", "Jelenin svekar pao na poligrafu", "Pevačica pred smrt dobijala jezive SMS poruke", "Zvezda Granda ubijena sa devet udaraca motkom u glavu", "Zašto je suprugu bio isključen telefon?!" - nasumičan je izbor tabloidnih naslova koji su preplavili medijsku scenu Srbije nakon što je telo pevačice Jelene Krsmanović 3. aprila pronađeno u Borči.

I dok smo na tabloidnu eksploataciju morbidne znatiželje navikli >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << i oguglali, kod "praćenja" ubistva Jelene Krsmanović primetan je i korak dalje. Osim već standardnog detaljnog opisa uplakanih lica rodbine nastradalih, žute novine su ovoga puta rešile da same sprovedu istragu i pronađu ubicu. Pumpanje tiraža je, valjda, samo nuspojava.

Otud i iznošenje brojnih teorija, analitičkih rekonstrukcija mesta zločina, preispitavanja motiva učesnika i naravno, pregršt anonimnošću ogrnutih provokativnih izjava. Sve to predstavlja logičan i nužan korak u sveopštoj tabloidizaciji društva, svakako najbolje savladanoj tranzicionoj lekciji. Pošto u jezgru tabloidne uređivačke politike leži ideja da su njihovi čitaoci pomalo idioti, proizvod mora da korespondira sa tom mantrom. Zbog toga se njihovi sadržaji bave tematikom koja udara pravo na emocije, u širokom luku zaobilazeći razum. Ubistva, preljube, skandali, intrige su suvo zlato takvog novinarstva. Problem je što tu zver ne možeš nahraniti, uvek hoće još. Slikovit opis mesta zločina više nikoga ne može da zadovolji. Šokantno je promenjiva kategorija.

Ovakav vid "izveštavanja" krši zakonske, etičke, profesionalne, pa i estetske norme. Narušava se pretpostavka nevinosti, ugrožava policijska istraga i eventualni sudski postupak, nanosi neopisiv bol porodicama i prijateljima nastradalih. I za to su krivi svi. Vlasnici i urednici koji pod diktatom tržišta zahtevaju takve priče, novinari koji pod diktatom urednika takve priče rade i policajci koji im nezvanično doturaju pikantne detalje. Ipak, najveća krivica leži na milionima onih koji kupuju, gledaju, šeruju, lajkuju i komentarišu to smeće.

I sve dok njih bude, biće i onih koji će rado da zarade na njihovoj morbidnoj znatiželji. I neće se stati na simulaciji policijske istrage. Ko se usuđuje da pretpostavi u šta će da mutira ovaj tabloidni virus? Mislite o tome kada sledeći put kliknete na nešto sa nadnaslovom "šokantno".
Pogledaj vesti o: Zvezde granda

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.