Saša Popović: I Zvezde Granda dignu nos čim osete popularnost

Izvor: Vesti-online.com, 18.Nov.2012, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saša Popović: I "Zvezde Granda" dignu nos čim osete popularnost

Direktor "Grand produkcije" Saša Popović godinama važi za najvećeg maga šou-biznisa na našim prostorima. Osporavan i hvaljen, prvi čovek najuticajnije diskografske kuće u Srbiji, u intervjuu za "Novosti" ističe da je ponosan na projekat "Zvezde Granda" i da mladi pevači imaju tretman kakav ne bi mogli nigde da dobiju. Mada je nameravao da medijsko delovanje proširi i na televiziju Avala, odustao je od toga. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

- Sve je "puklo" u poslednjem trenutku, jer jedan od naših partnera nije mogao da dobije kredit od oko sedam miliona evra, koliko su iznosila stvarna zaduženja Avale - rekao je za "Večernje novosti" Popović. - Naša ideja je bila da formiramo novo rukovodstvo i da se podigne rejting, jer bez gledanosti nema ni para. Iz izveštaja revizorske kuće mogao sam da vidim da zaposleni na Avali nisu primali platu gotovo godinu dana. Osmislili smo dobar program, tako da smo za godinu dana mogli da podignemo rejting i da dođemo na nulu. Presudio je isključivo finansijski faktor, jer su zaduženja bila zaista velika. Nikakve druge priče nisu bile u igri. Zaposleni su bili zadovoljni našim dogovorom, verovali su u to, baš kao i ja.

Da li je tu kraj vaših ambicija što se tiče osnivanja televizije?

- Pored Avale, druga opcija je bila da "Grand produkcija" pokrene satelitski program, što ćemo i učiniti. Planiramo da to realizujemo već na proleće.

Iako ste rekli da će ovo biti poslednja sezona "Zvezda Granda", ipak ste nastavili sa takmičenjem. Zašto?

- Najavili smo kraj serijala, jer smo iscrpli tu decu, a drugi razlog je to što smo se plašili da li će posle sedme sezone narod i dalje želeti da gleda ovo takmičenje. Kada je počela nova sezona videli smo da se emisija prati nesmanjenom žestinom. Samo na završnoj audiciji imali smo 200 kandidata, tako da već imamo više od polovine takmičara za narednu sezonu. Nema razloga da stanemo.

Zar ne mislite da bi kvantitet mogao da potisne kvalitet?

- Naravno! Ali posle jedne sezone, koja traje deset meseci, ne možete tek tako da ih pustite da odu i da se fokusirate samo na pobednike, jer i među drugim kandidatima ima potencijala. Ne mogu svi da isplivaju i budu u vrhu. Vreme će pokazati ko je predodređen da bude zvezda.

Šta se dešava sa "Zvezdama" kada im istekne ugovor?

- Oni sa nama potpisuju ugovor na devet godina. Posle toga pevači su potpuno slobodni da se bave ovim poslom onako kako smatraju da treba. Međutim, u neformalnom razgovoru sa njima shvatio sam da će mnogi želeti da im "Grand" i dalje ugovara nastupe i da budu pod okriljem naše kuće. Ne verujem da bi bilo ko od njih hteo da samostalno traži menadžere.

Da li je istina da privatno slušate muziku koja je potpuno drugačija od one koju lansira "Grand"?

- Mi pratimo trendove i muzički točak mora da se okrene. U autu često slušam Zvonka Bogdana, volim tamburašku muziku. Moja porodica je imala tamburaški orkestar, pa sam uz tu muziku odrastao. Volim lagane note koje me opuštaju - priznaje Saša.

Ko je više profitirao: "Grand" ili mlade zvezde?

- Priča o tome da eskploatišemo pevače je suluda i zlonamerna. Slavica Ćukteraš i Tanja Savić radile su za 25-30 evra pre nego što su došle kod nas. Tanja je u međuvremenu kupila kuću u Malom Mokrom Lugu, Slavica stan, Darko Filipović je kupio dva stana! Svi voze dobre automobile i stekli su popularnost. Da se razumemo, "Grand produkcija" je ove godine svela odnos raspodele novca na 70:30, u korist pevača. Ranije je taj odnos bio 50:50, s tim da "Grand" taj novac dalje ulaže u njihove pesme i karijeru.

Šta im savetujete, a šta najviše zamerate?

- Pre nego što stanu na scenu uplašeni su, ali i fascinirani čitavom pričom i uradili bi sve šta im kažete. Međutim, svi imaju istu crtu koja je karakteristična za estradu: dignu nos čim osete popularnost. Posle dve-tri emisije, pevač je u svom mestu zvezda, a da ne pričam o tome šta se događa kad stigne do finala, pa krenu turneje, slikanja, nastupi i zarade. Umisle da su zvezde, ali mi smo tu da ih polijemo hladnom vodom i spustimo na zemlju. Pokušavamo da im objasnimo da je najvažnije ostati onakav kakav si. To smo naučili od našeg pokojnog menadžera Rake Đokića, koji nam je na početku karijere, kada smo snimili "Čačak, Čačak", rekao da će raditi sa nama pod uslovom da ostanemo onakvi kakvi smo bili kada smo krenuli iz rodnog mesta i da ne računamo na njega ako se promenimo i "uzvezdimo".

Smatrate li "Prvi glas Srbije" konkurencijom?

- Ne gledamo ih tako, jer se ne bavimo istim muzičkim žanrom. Mi smo orijentisani na folk i lagani pop. Drugo, njihovo takmičenje traje tri i po meseca i oni od pevača ne prave zvezde, ne bave se njihovim karijerama i nastupima. Kandidati koji su se prijavili za "Prvi glas Srbije" bili su pre toga na audicijama za "Zvezde Granda". Gotovo svako ko se bavi ovim poslom, a želi da izađe iz anonimnosti, okušao je sreću kod nas.

Nedavno ste dali intervju za francuski Kanal 5, šta ih je najviše zanimalo?

- Kanal 5 istražuje folk muziku na našim prostorima, a najviše ih je interesovao način na koji tretiramo mlade talente i šta se dešava sa njima kada se takmičenje završi. Ni u svetu ih tako ne tretiraju.

Snimali ste albume i kao pevač, kako danas gledate na taj period vaše karijere?

- Mladost - ludost, mada tiraži tih albuma nisu bili zanemarljivi za to vreme. Kada je počeo rat u bivšoj Jugoslaviji, "Slatki greh" je bio među prvim bendovima koji su se raspali. Razmišljao sam tada šta bih mogao sam da radim i počeo sam da snimam albume. Rado se sećam tog perioda.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.