Zrenjaninski dobrovoljni davaoci krvi uvek aktivni

Izvor: RTS, 22.Sep.2018, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjaninski dobrovoljni davaoci krvi uvek aktivni

Ove godine, u svakoj akciji dobrovoljnog davanja krvi u Zrenjaninu učestvovalo je prosečno po 60 davalaca. Ovo se smatra uspehom, jer je u letnjim mesecima broj dobrovoljnih davalaca obično manji.
Miodrag Jankov iz Zrenjanina svake godine po tri puta dobrovoljno daje krv. Do sada je bio davalac 45 puta, a kaže da će nastaviti to da čini jer pomaže drugima, ali i sebi.

"Zdravstveno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stanje mi je bolje, normalno odmah krv se menja, ja sam ovaj, bolje se uvek osećam posle davanja", kaže Miodrag Jankov.
Nova organizacija dobrovoljnog davalaštva krvi uslovila je da davaoci ne mogu sami da biraju termine kada će dati krv.
Pokrajinski Zavoda za transfuziju dnevno ima tri do pet ekipa širom Vojvodine.
Davaoci moraju da se prilagode ovim terminima, za razliku od ranijih godina, kada su mogli da daju krv u najbližoj bolnici u danu kad im to odgovara.
"Znamo da će to bar ove godine biti propraćeno sa nekim manjim brojem davanja nego što je bilo prošle godine, dok ljudi ne nađu neke svoje moduse na koji način bi to mogli da realizuju", navodi dr Zdravko Gulan, specijalista transfuziolog.
Od početka maja Crveni krst Zrenjanina organizuje akcije dobrovoljnog davanja krvi po novim pravilima.
Imali su za to vreme 14 akcija. Davaoce pojedinačno obaveštavaju i pozivaju pred svaku akciju.
"Prikupljeno je 669 jedinica krvi, što je oko 300 litara i mi po tim podacima uspevamo da održimo neki status koji smo imali i u predhodnim godinama", kaže Jelena Lugonja, iz zrenjaninskog Crvenog krsta.
Standardi kažu da je u Srbiji potrebno 40 dobrovoljnih davalaca krvi na hiljadu stanovnika, ali je taj odnos godinama unazad manji za deset davalaca.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.