Zrenjaninske škole dobile ugovore o dodeljenim sredstvima na pokrajinskom konkursu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2021, 13:43

Zrenjaninske škole dobile ugovore o dodeljenim sredstvima na pokrajinskom konkursu

Školama koje su dobile sredstva po konkursu za finansiranje i sufinansiranje rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju, investiciono i tekuće održavanje i u Zrenjaninu su uručeni ugovori o dodeljenim sredstvima. Konkurs je raspisao Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice, a interesovanje škola višestruko je prevazišlo opredeljena sredstva.

Na konkurs koji je raspisan u februaru apliciralo je 211 ustanova. Pokrajinski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sekretar za obrazovanje Žolt Sakalaš, kaže da je vrednost konkursa iznosila 91 milion dinara, ali da su zahtevi škola bili gotovo destostruko veći, pa su postavljeni kriterijumi ko će dobiti sredstva.

"To se prevashodno odnosilo na neke krucijalne srtvari, mokre čvorove u školama, sanaciju krovova, ali i u nekim opravdanim drugim situacijama. Naravno i energetska efikasnost jedne zgrade je bitna za ceo nastavni proces", kaže resorni pokrajinski sekretar.

Zrenjaninska Srednja škola "Nikola Tesla", koju pohađa 814 učenika, dobila je sredstva za obnovu fasade. Direktorka Marija Servo, podseća da zbog oštećenja, pet godina u ovoj školi ne mogu da koriste glavni ulaz.

"Radi se samo o prvoj fazi radova, sredstva koja dobijamo od pokrajinskog sekretarijata su nešto više od 3,1 milion dinara, dok se Grad Zrenjanin javlja kao sufinansijer i procenjuje se da će ova prva faza radova biti oko sedam i po do osam miliona dinara", kaže Marija Servo.

Grad Zrenjanin ima mrežu od 40 osnovnih i srednjih škola na svojoj teritoriji. Gradonačelnik ističe da je saradnja sa republičkim i pokrajinskim institucijama od velikog značaja.

"Zahvaljujem se zrenjaninskim školama koje su bile ativne i koje su na ovom konkursu dobile 11,5 milion dinara u ukupnom zbiru za unapređenje opštih uslova u funkcionisanju, zahvalnost i sekretarijatu, a naravno i podsećanje da je i Grad Zrenjanin ove godine krenuo u jedan ciklus obnavjanja, renoviranja i sanacije škola", kaže gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Sredstva na ovom konkursu dobile su 62 ustanove, od toga 40 osnovnih i 12 srednjih škola, šest predškolskih ustanova i četiri doma učenika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.