Zrenjaninska Savremena galerija otvorila fundus

Izvor: RTS, 12.Maj.2020, 15:34

Zrenjaninska Savremena galerija otvorila fundus

Savremena galerija u Zrenjaninu među prvima u Srbiji je, nakon ukidanja vanrednog stanja, novu izložbenu postavku. U prostoru gde su slike može da bude samo pet posetilaca istovremeno. Izložba "Portreti, izbor iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin" otvorena je narednih mesec dana.
Kako se menjao odnos umetnika prema portretu, može se videti u jednim pogledom na izložbi 50 slika i skulptura. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Galerija je na ovaj način želela da pokaže da ,sem pejzaža kojih ima najviše u svom Fondu, postoje i druga izuzetna dela domaće umetnosti koje čuva.

Sunčica Lambić-Fenjčev, viši kustos:"Portreti sežu vremenski od sredine tridesetih godina dvadesetog veka, pa sve do prvih godina dvehiljaditih. Kako idemo prema našem, da kažem savremenijem vremenu, vidimo da umetnici sve manje obraćaju pažnju na realističnost.Sve više žele da iskažu neke svoje ideje, dok je sam lik portretisanog u nekom drugom planu."

Savremena galerija je tokom vanrednog stanja promenila plan rada, okrenuli su se bogatoj kolekciji od oko dve i po hiljade eksponata,različitih likovnih tehnika. To omogućava raznovrsne i tematski različite sadržaje koji će,sva je prilika, obeležiti ovu izložbenu sezonu.
"Sa tim malim prekidom sa umetnicima nastavljamo sa našim radom, tako da će u naredenom periodu najviše ići iz naše zbirke izložbe. Biće i akvareli, biće i portreti, biće i priroda i skulpture koje su nam isto, vajarski deo nam je isto bogat," kaže Dušan Radišić, direktor Savremen galerije. 
Između ostalih, predstavljeni su Ivan Radović, Vasa Pomorišac, Milenko Šerban, Stojan Aralica, Ljubica Tapavički, Olga Jevrić. Savremena galerija do ovih dela je došla otkupom sa samostalnih ili kolektivnih izložbi,ima i poklona Saveznog izvršnog veća iz 1963.a koji su nastali u Umetničkoj koloniji Ečka.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.