Živojin Turinski, Duško Vijatov, Milan Solarov

Izvor: Arte, 14.Nov.2017, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Živojin Turinski, Duško Vijatov, Milan Solarov

Živojin Turinski, Duško Vijatov, Milan Solarov - Uticaji aktuelnih dešavanja u srpskoj umetnosti sredinom 20. veka na razvoj umetničkog života u Zrenjaninu i okolini iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin. Izložba će biti otvorena do 14. decembra, 2017.

Vojvođanski umetnici, poreklom iz Zrenjanina, školovani na Akademiji i Filozofskom fakultetu u Beogradu, omogućili su svojim umetničkim delovanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << uspostavljanje kontinuiteta sa predratnom modernom umetnošću, kao i prodor novih umetničkih tendencija tog vremena (enformel) u jednoj sredini izvan centra naklonjenoj na prvom mestu „zavičajnom“ vojvođanskom slikarstvu. Ovi umetnici, svojim radom, koji će se kasnije iz Zrenjanina preseliti u Beograd (Turinski), Novi Sad, (Solarov), Pančevo (Vijatov) nastaviće dalje sa razvijanjem principa i ideja moderne umetnosti u svojoj umetničkoj praksi, kroz kritička i teorijska razmatranja i pedagoške metode.

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.