ZR: Dve žrtve pada školskog aviona

Izvor: B92, 14.Feb.2015, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZR: Dve žrtve pada školskog aviona

Instruktor i učenik privatne škole letenja poginuli su u nesreći koja se dogodila nedaleko od aerodroma Ečka kod Zrenjanina, potvrđeno je u Kontroli letenja.

Zrenjaninska policija potvrdila je da se nešto pre 13 sati, nedaleko od aerodroma Ečka kod tog grada, srušio avion i da su u udesu poginule dve muške osobe starosti 57 i 46 godina.

Predsednik Komisije za utvrđivanje ozbiljnih udesa u civilnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vazduhoplovstvu Zoran Petrović izjavio je da će se o uzrocima nesreće više znati kada stručna komisija bude ispitala olupinu.

Prema njegovim rečima, avion je bio u mađarskom registru civilnog vazduhpolovstva, dok su pilot i učenik srpski državljani.

U saopštenju policije se precizira da se sportski avion "Cesna" srušio nedaleko od aerodroma, kao i da se uzroci nesreće još utvrđuju.

Petrović je pojasnio da se informacije prikupljaju od prisutnih na aerodromu i od odgovornih za let, a to su, kako je naglasio, pre svega, iz škole letenja "Pegaz" i sa samog aerodroma Ečka.

"U roku od tri dana daćemo prve zvanične informacije, a komisija koja će biti formirana u istom tom roku, će u narednih sedam dana pregledati ostatke olupine aviona koji će biti izmešteni sa lica mesta u zaštićen prostor", naveo je Petrović.

On je precizirao da kod ovakvih vrsta udesa istrage traju od tri meseca pa do godinu dana.

Prema Ilićevim rečima, avion koji se srušio registrovan je u Mađarskoj, i zato će glavni istražitelj, prilikom formiranja komisije, biti u obavezi da obavesti i nadležne organe iz Mađarske, koji će se ili priključiti radu komisije ili prihvatiti njen izveštaj.

Pomoćnik ministra saobraćaja Zoran Ilić izjavio je da će sportski avion koji se danas srušio kod Ečke biti sklonjen sa lica mesta i deponovan u hangar, a ceo događaj rekonstruisan, kako bi nadležna stručna komisija sprovela detaljnu istragu i utvrdila tačne uzroke tog vazduhoplovnog udesa.

Kako je Ilić objasnio agenciji Tanjug, radi se o vazduhoplovnom udesu dvomotornog aviona tipa Cesna 310 u kojem su život izgubile dve osobe - instruktor i njegov učenik, a takav tip aviona je namenjen kako za obuku, tako i za druge komercijalne svrhe.

"Danas su izvodili jednu od redovnih, uobičajenih vežbi. Nakon poletanja su izgubili upravljivost na samom vazduhoplovu i avion se, prema onome što su očevici izjavili, svalio u levu stranu i velikom brzinom udario o tlo", rekao je Ilić.

Na licu mesta su, kako je dodao, oba člana posade izgubila život, a avion se nakon udara i zapalio i sada je na nadležnim organima da utvrde šta se tačno desilo i koji su tačni uzroci nesreće.

Članovi komisije, dodao je, moraju da budu stručna lica koja su sposobna da takav posao iznesu do kraja

Na pitanje kako se proverava ispravnost aviona, s obzirom da je i u oktorbru prošle godine pao sportski avion kod Bačkog Jarka, Ilić je napomenuo da su standardi kojima se proverava ispravnost tih vazduhoplova otišli prilično daleko i da je tehnologija napredovala u svim domenima, pa se sve detaljno pregleda i po utvrđenim sistemima i održava.

"I jedan i drugi vazduhoplov, i taj kod Bačkog Jarka i ovaj koji je stradao danas kod Ečke, ispunjavali su sve uslove i imali izvršene potrebne preglede kako bi njihovo letenje bilo bezbedno", rekao je Ilić.

On je objasnio da će vazduhoplov biti sklonjen sa lica mesta, obzirom da je pao nekoliko stotina metara od aerodroma, da će biti deponovan u hangar i da će ceo događaj biti rekonstruisan.

"S obzirom da je i goreo, to će značajno otežati rad glavnog istražitelja", ocenio je Ilić.

Kako navodi Tango Six letelica je pala neposredno po poletanju sa aerodroma Ečka. Po prvim informacijama zadatak leta instruktoru i pilotu-studentu bila je rutinska vežba otkaza jednog motora, poletanje sa oba motora u radu od kojih je jedan na malom gasu.

Uviđaj na mestu događaja izvršili su zamenik osnovnog javnog tužioca u Zrenjaninu, policijski službenici Policijske uprave Zrenjanin i istražitelji Centra za istraživanje udesa u vazduhu Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

Kako Tango Six portal saznaje iz više izvora avion Cesna 310 registarske oznake HA-CIF koji je leteo za školu letenja “Pegaz Pilot Academy” baziranu u Beogradu srušio se danas oko 12:30 nedaleko od sportskog aerodroma “Ečka” kod Zrenjanina.

Po za sada još nezvaničnim informacijama, potvrđenim iz više izvora, poginulo je dvoje pilota koji su bili u letelici.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.