Vek i po katedrale u Zrenjaninu, bogomolja uskoro u novom ruhu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Sep.2018, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vek i po katedrale u Zrenjaninu, bogomolja uskoro u novom ruhu

Katedrala koja krasi centar Grada Zrenjanina ove godine obeležava važan jubilej, 150 godina od osnivanja. Tim povodom rekonstruiše se toranj i prednji deo crkvene fasade. U sklopu jubileja biskupija se bavila i izdavačkom delatnošću, dok je na glavnom gradskom trgu postavljena pano izložba koja obuhvata i rezimira 150 godina života i trajanja zrenjaninske biskupije.

Zrenjaninska katedrala ove godine obeležava 150 godina od izgradnje. Katedrala, koja je posvećena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Svetom Ivanu Nepomuku, sagrađena je u periodu između 1863. i 1868. godine.

"Ona je završena 1868 godine, 24 novembra posvetom, i sećajući se datuma mi smo ovde odlučili da napravimo nekoliko programa. Jedan od programa bilo je izdavanje brošure na nemačkom, mađarskom i srpskom jeziku, gde predstavljamo istorijat ovog hrama. Druga stvar koju smo napravili zajedno sa gradom Zrenjanin, je postavljanje panoa na glavnom trgu ispred katedrale. Stavljeno je 15 panoa koje predstavljaju istorijat sa tekstovima koji objašnjavaju imena, prostor, političku situaciju koja je bila na ovom terenu od 1332. godine. Treća stvar je obnova katedrale, i na kraju 24. novembra slavićemo svečanu liturgiju na koju ćemo pozvati sve biskupe iz Srbije i predstavnike iz javnog života, da stvarno podelimo ovu veliku radost da je ova crkva preživela i Prvi i Drugi svetski rat i da još uvek stoji ovde među nama", kaže Ladislav Nemet zrenjaninski biskup.

U okviru obnove katedrale vrši se rekonstrukcija fasade crkve i tekuće održavanje. Biće zamenjeni prozori, radi se rekonstrukcija lima, kreči se toranj, a krst će dobiti novu pozlatu. Investitor je zrenjaninska biskupija koja će pored svojih sredstava, u obnovu uložiti i inostrane donacije. Radovi su počeli 4. septembra, a za završetak će biti potrebno oko dva meseca. Vrednost radova procenjena na oko 180 hiljada evra.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.