Učesnicima matematičkih i informatičkih olimpijada uručene medalje i diplome

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2022, 20:04

Učesnicima matematičkih i informatičkih olimpijada uručene medalje i diplome

Učesnicima matematičkih i informatičkih olimpijada svečano su uručene medalje i diplome u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu. Srpske olimpijade iz matematike i informatike, u organizaciji Društva matematičara Srbije, skoro celu deceniju podržava kompanija NIS, u okviru projekta "Energija znanja".

Pobedama na takmičenjima šampioni znanja osvojili su srpski matematički i informatički vrh. Do izuzetnog postignuća odveo ih je ne samo talenat već, priznaju, vera u sebe, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali i ogroman rad. Iz Zrenjanina dolazi osvajač treće nagrade na Srpskoj matematičkoj olimpijadi.

"Ja sam dobio stipendiju za studiranje u Hong Kongu. Svake godine dvoje učenika iz Matematičke gimnazije dobije stipendiju. Ja ću od kraja avgusta biti student Univerziteta u Hong Kongu", saopštio je Aleksandar Građanski, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu.

Mnogi od najuspešnijih učenici su Matematičke gimnazije u Beogradu. Talente za matematiku i informatiku škola neguje već 55 godina.

"Velika je čast i zadovoljstvo biti danas u ovoj sali. Ovde sede najbolji učenici koje ova država ima, pravi ponos svojih porodica, svojih škola i svih nas", izjavila je Mirjana Katić, direktorka Matematičke gimnazije.

Za matematičare i programere više od 20 takmičenja u toku svake godine organizuje Društvo matematičara Srbije. Na borilištima znanja učestvuje oko 50.000 dece iz osnovnih i srednjih škola. Na svečanosti nagrade su dodelili najboljima.

"U pitanju su četiri kategorije – matematika, informatika, osnovne i srednje škole. Dakle, ukupno oko 80 nagrađenih takmičara i bronzanih, srebrnih i zlatnih medalja", rekao je prof. dr Miroslav Marić, direktor Društva matematičara Srbije.

Pred pobednicima Srpske matematičke olimpijade u julu predstoji učešće na 63. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Norveškoj. Mlade talente podržava kompanija NIS, već skoro celu deceniju, u okviru programa „Energija znanja".

"Slogan naše kompanije je „Budućnost na delu", tako da ne podržavamo samo matematičare. Podržavamo i fizičare, i mlade talentovane hemičare, znači, podržavamo sve mlade talentovane ljude. Za nas je to strateško opredeljenje", kazao je Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a.

Kompanija NIS sa Društvom matematičara Srbije sarađuje od 2014. godine. Pored finansijskih sredstava za organizaciju Srpske matematičke olimpijade, ističu i podršku za međunarodna takmičenja, ali i opremanje računarskog kabineta u Matematičkoj gimnaziji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.