U Zrenjaninu otpočeli radovi na izgradnji prve pametne zgrade u Banatu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jun.2020, 13:54

U Zrenjaninu otpočeli radovi na izgradnji prve pametne zgrade u Banatu

Grad Zrenjanin realizuje projekat “Pametna i održiva potrošnja energije”, u okviru IPA programa prekogranične saradnje Rumunija - Srbija, a cilj je da Zrenjanin postane energentski efikasan, kao da se podigne svest građana o značaju energetske efikasnosti.

Najznačajnija aktivnost u okviru projekta je osnivanje Regionalnog centra za energetsku efikasnost u Zrenjaninu, koji će biti smešten u prvoj pametnoj zgradi u Banatu, prvom takvom objektu u javnom vlasništvu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Radovi na izgradnji objekta bruto površine 449,4 kvadrata, ulici Kornela Radulovića otpočeli su, a ukupna vrednost je 41 248 000 dinara.

“Sve aktivnosti biće sprovođene u cilju energetske efikasnosti, ustvari izarde projekata energetske efikasnosti za javni sektor, ali i za naše građane. Bez projekata ne možemo povući sredstva koja će se ulagati u fasade, zamenu prozora ili za neke solarne izvore energije”, izjavio je Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

Kako je objašnjeno, u izgradnji pametne zgrade koristiće se materijali i sistemi koji će doprineti što manjoj potrošnji energije i što jednostavnijem rukovanju svim sadržajima

“Ova zgrada će sve te atribute nositi. Proizvodiće električnu energiju putem fotonaponskih ćelija, koje će biti postavljene na krovu, imaće idealnu fasadu, zatim stakleni deo, biće ugrađena senzorika, koja će uključivati i isključivati sve električne uređaje i koristiće se geotermalna toplota iz bunara”, objašnjava Radišić.

Pored Regionalnog centra za energetsku efikasnost, predviđene aktivnosti su i izrada Master plana održive energije za teritoriju Srednjobanatskog okruga, kao i baze podataka o energetskoj efikasnosti javnih objekata. Vodeći partner na projektu je Grad Zrenjanin, a partneri su: Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj “Banat”, Grad Temišvar i Klaster održive energije Rumunije. Projekat traje do martana naredne godine, a ukupna vrednost je 852 hiljade evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.