Tribina: Ime Zrenjanin podsetnik na antifašističku borbu

Izvor: N1 televizija, 28.Mar.2018, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tribina: Ime Zrenjanin podsetnik na antifašističku borbu

Učesnici tribine "Stop revizionizmu! Da Zrenjanin ostane Zrenjanin" ocenili su da je ime Zrenjanin podsetnik na ono šta je bila antifašistička borba.

Pisac i muzičar Marko Šelić Marčelo je ocenio je da je suštinsko pitanje za Zrenjanince, kada je reč o promeni imena tog grada, hoće li dozvoliti da se njima poigravaju.

Šelić je >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Zrenjanincima koji se zalažu da se ne promeni ime grada, poručio da ne dozvole teatar u svom gradu.

Kazao je i da se, kada razmišlja o 27. martu, seti parole "Bolje grob, nego rob", a da je sadašnji kolektivni moto društva "Ćuti, dobro je", i upitao da li smo dostojni nasledici svojih predaka.

"Suština svega je hoćemo li dozvoliti da se preigravaju nad nama. To je suštinsko pitanje i za Zrenjanince", rekao je on.

Reditelj Želimir Žilnik je kazao da je 27. mart 1941. godine dan kada je narod pokazao hrabrost protestujući protiv nadirućeg fašizma, koji je danas neprimećen.

"Taj dan danas se ne slavi kao dan hrabrosti, a pravi razlozi tog revizionističkog čina gaženja po tom datumu, su sramotni. Stidim se činjenice što u ovoj državi taj časni datum ne obeležava na častan način", rekao je on.

Govoreći o istorijskom revizionizmu, advokat Vlatko Sekulović je kazao da taj datum predstavlja građanski bunt protiv nečega što su ljudi instinktivno osećali kao pretnju i zlo.

"Ovo nam upućuje poruku da je moguće i u najtamnijem periodu da se upali neko svetlo, zato je meni 27. mart, koliko god zanemarivan, koliko god nekome ne bilo bitno što se menja ime grada koje nosi ime jednog heroja, Zrenjanina, da je i ova tribina malo svetlo koje se upalilo u tami", rekao je Sekulović.

On je kazao da je naziv Zrenjanin svojevrsni putokaz za budućnost i podsetnik na ono šta je bila antifašistička borba, a prvenstveno šta je bio fašizam u periodu Drugog svetskog rata.

Duško Radisavljević iz Saveza antifašista Vojvodine rekao je, povodom inicijative o promeni imena grada Zrenjanina, da je to zapravo reč o potiranju antifašističke borbe i da se na konkretnom pitanju govori da Srbija ne želi da uđe u Evropsku uniju.

Profesor Zlatko Jelisavac je rekao da ukoliko dođe do promene imena, to znači da građani daju legitimitet da urade šta god žele.

Tribinu, koja je sinoć održana u Zrenjaninu, organizovali su Pokret "Novi Optimizam", organizacije "Skaska" i "Da Zrenjanin ostane Zrenjanin".

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.