Izvor: RTS, 17.Nov.2022, 17:25

Svedoci istorije: Veliki Bečkerek oslobođen mirnim putem 1918.

Na današnji dan 1918. godine oslobođen je Veliki Bečkerek u Prvom svetskom ratu. Tim povodom u Zrenjaninu su predstavljeni zapisnici Srpskog narodnog odbora koji je rukovodio gradom novembra te godine. O ovim danima se govorilo u prostoru u kom je, svojevremeno, pukovnik srpske vojske Dragutin Ristić, objavio oslobođenje od Austrougarske.
Dok su se preko Save i Dunava sve jače čuli oslobodilački topovi, a carevina gubila konce vlasti, hrabri i odgovorni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbi u Velikom Bečkereku su doneli istorijsku odluku - da pokrenu ideju prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji. U novembru 1918. trebalo je sačuvati mir u gradu, a detalje o tome danas znamo zahvaljujući zapisnicima koji su objavljeni povodom godišnjice oslobođenja Zrenjanina u Prvom svetskom ratu.
 
„Pisani su ćirilicom, isključivo crnim mastilom su pisani. Prvog zapisnika nema, mi nismo sigurni da li je taj zapisnik i nastao, da li su ga vodili tog 31. oktobra, jer znamo svi kakva je bila situacija da se jednosdtavnop o takvim formalnostima nije mislilo. Ali zato imamo svedočenja doktora Slavka Županskog dfa su se oni sastali 31. oktobra u porti i dogovorili o osnivanju Srpskog narodnog odbora", kaže Vanda Vojvodić Micova, iz Istorijskog arhiva Zrenjanin.
Zrenjanin je drugi grad u kome je objavljena građa vezana za zapisnike iz novembra 1918. 
„Pokojni akademik Bogomil Hrabak je objavio zapisnike Temišvarskog narodnog veća, tamo se zvalo veće, 1956. Do ovih zapisnika Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku nije objavljena ama baš nijedna stranica, nijedan zapisnik u Vojvodini, a postojalo je 211 političkih opština na kojima su se organizovali kao Narodni odbori i Narodna veća", navodi Zoran Veljanović, zamenik direktora Muzeja Vojvodine.
Iz zapisnika saznajemo da se promena vlasti u gradu obavila mirnim putem, a da su sednice pratili i građani, pa ih je na jednoj bilo više od hiljadu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.