Stigla prva evropska odličja

Izvor: Danas, 29.Apr.2015, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stigla prva evropska odličja

Zrenjanin - Prvi zlatnu medalju za Srbiju u samobou osvojio je reprezentativac Dušan Sarić na takmičenju evropskog ranga, protekle nedelje u Novom Sadu. On je član omladinskog džudo i sambo kluba "Proleter MD" iz Zrenjanina, a pored njega titulom se okitila i Anita Sakal, reprezentativka Srbije koja je osvojila bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << za kadete i juniore u sambou. Treći takmičar iz zrenjaninskog kluba Marko Savin zauzeo je sedmo mesto. Sarićeva zlatna medalja prvo je najsjajnije odličje za našu zemlju u ovom sportu na evropskom i svetskom nivou u istoriji.

- Nisam očekivao zlato, s obzirom na to da su u toku pripreme u džudou za Balkanski juniorski šampionat, koji će se održati upravo u Zrenjaninu, ali sam se takmičio i u sambou i stvarno sam oduševljen ovim uspehom, ističe Sarić.

Na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu Dušan Sarić je ostvario najveći međunarodni uspeh u dosadašnjoj karijeri pobedivši sve svoje protivnike u kategoriji do 75 kg u kadetima, dok je Anita Sakal, u kategoriji do 44 kg, posle ubedljive pobede protiv Beloruskinje i poraza od šampionke Ruskinje uspela da osvoji bronzanu medalju. Anita Sakal je pre dve godine osvojila i svetsku bronzu u sambou, što joj je dalo podstreka da se, osim u džudou koji joj je primarna disciplina, takmiči i u srodnom sambou.

- Zadovoljna sam ovom medaljom, jer je konkurencija bila jaka. Očekuje me prvenstvo sveta, evropsko seniorsko prvenstvo i pokušaću da se i sa ovih nastupa vratim sa medaljama, kaže Anita Sakal.

Selektor muške sambo reprezentacije Srbije i dugogodišnji šef stručnog štaba zrenjaninskog džudo i sambo kluba Pavle Zeremski objašnjava da je zrenjaninski klub u samom vrhu u našoj zemlji, kada su u pitanju mlađe kategorije.

- Zahvaljujući velikom iskustvu iz džudo sporta i dobroj taktici, opet su nas obradovali medaljama, posebno Dušan Sarić, koji iz Lukićeva svakodnevno dolazi biciklom na treninge i nijedan ne propušta. Ovo je prva zlatna medalja za Srbiju u sambou koju smo ikada osvojili na evropskom ili svetskom nivou - ponosno ističe Zeremski.

Zeremski ističe da se, nažalost, članstvo u ovom klubu osipa u seniorskom uzrastu jer mladi najčešće odlaze na studije. Inače, Sambo savez u Srbiji je osnovan 1974. godina a prva zlatna evropska medalja stigla je u zrenjaninski "Proleter", ponosno ističu u ovom klubu.
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Održan prijem za rvače i sambiste

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2015

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Borko Ilić i član Gradskog veća za sport i omladinu Predrag Svilar primili su najbolje novosadske rvače, Vladimira Stankića i Nemanju Pavlovića koji su na Evropskom prvenstvu u rvanju i Prvenstvu mediterana postigli zapažene rezultate, kao i osvajačice medalja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.