Skup Regionalna vojna saradnja i bezbednosni izazovi u Zrenjaninu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Mar.2017, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup "Regionalna vojna saradnja i bezbednosni izazovi" u Zrenjaninu

Od početka godine Ministarstvo unutrašnjih poslova evidentiralo je 1893 migranta, od kojih 1423 planiraju da zatraže azil u Srbiji, dok je sprečeno 2110 ilegalnih ulazaka u zemlju, rečeno je na skupu "Regionalna vojna saradnja i bezbednosni izazovi" u Zrenjaninu koje je organizovalo Ministarstvo odbrane, u saradnji sa ambasadom Velike Britanije u Srbiji.

Hrvatska i Mađarska do sada su u Srbiju vratile skoro šest i po hiljada migranata, dok je iz Srbije u Bugarsku na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << osnovu Sporazuma o readmisiji, vraćeno svega 83 migranta, što je tek osamdeseti deo, ukazao je načelnik Odeljenja za planiranje operacija Uprave za operativne poslove Ministarstva odbrane pukovnik Milorad Vidaković, i dodao da sporazum o readmisiji ne funkcioniše sa Makedonijom, a da iz te zemlje dolazi najveći broj migranata.

Savetnik ministra u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja Milenko Nikić rekao je da je 90 odsto migranata smešteno u prihvatne centre širom zumlje ali da je Srbija u posebno nezavidnom položaju jer nije članica Evropske unije i nema pristup evropskim fondovima za rešavanje migrantske krize, kao i to što je okružena zemljama članicama EU.

Mesečno se za aktivnosti zajedničkih snaga vojske i policije izdvaja oko 1,5 miliona evra, dnevno je angažovano dve hiljade pripadnika vojske i policije na površini od 560 kilometara, a evidentira se ulazak 81 migranta u zemlju.

Nikić je pohvalio saradnju sa civilnim sektorom, ali i rekao da se zakasnilo na obuci pripadnika državnih organa kada je reč o rešavanju migrantske krize, te da će to biti jedan od najvećih izazova, posebno jer se ne vidi kraj izbegličkoj krizi.

Na skupu se podsetilo na to da Evropska unija nije postigla zajednički predlog za rešavanje migrantske krize, koja moža izmaći kontroli ukoliko Turska prekine primenu sporazuma o migrantima postignutog sa EU.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

NA PROLEĆE OČEKUJE SE NOV PRITISAK NA GRANICE?! Dnevno 81 migrant pokuša da uđe u Srbiju

Izvor: Kurir, 18.Mar.2017

...Načelnik regionalnog centra granične policije za sektor prema Bugarskoj, glavni policijski savetnik Nenad Vučić, rekao je da, zbog većeg priliva migranata, ako do njega dođe, sadašnji broj pripadnika zajedničkih snaga, a ima ih dnevno oko 2000, neće moći to držati pod kontrolom, pa će...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.