Izvor: Politika, 28.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savi Kneževiću uslovna kazna

Zrenjanin– Savo Knežević, bivši generalni direktor zrenjaninske uljare „Dijamant”, osuđen je juče na zatvorsku kaznu od godinu dana s rokom proveravanja od tri godine, dok je drugooptuženi Đuro Kesić, bivši direktor „Dijamant banke”, dobio kaznu od osam meseci zatvora, uslovno na tri godine. Njima je za krivično delo zloupotrebe službenog položaja sudilo Veće okružnog suda u Zrenjaninu kojem je predsedavao sudija Peter Kiš.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Prema obrazloženju ove prvostepene presude, zloupotreba dvojice osuđenihu vezi je sakomisionim poslovima između „Dijamant banke” i „Centro banke” kojim je „Dijamant banka” oštećena za 1,2 miliona dinara.

Optužnica protiv Sava Kneževića, podneta još pre pet godina, tačnije 14. maja 2003. za falsifikovanje službenih isprava i utaju poreza, odbačena je zbog zastarelosti jer je od činjenja dela za koje se optuženi tereti prošlo više od deset godina. Kneževića su teretili da je koristeći položaj direktora i uslove koji nisu bili dostupni drugim radnicima, za vreme upisa druge emisije akcija 1993.kupio 20.336 deonica. U međuvremenu Knežević je platio i revalorizovanu vrednost akcija, a za to je uzeo kredit na pet godina. Poreska uprava koja je bila nadležna da utvrdi da li je Knežević bio u obavezi da plati porez na ekstraprofitpet puta je poništavala to rešenje. Onda jeZakon o porezu naekstarprofit stavljen van snageiprošle godine od Poreske uprave je stiglo rešenje da Knežević nije dužan da plati porez na ekstraprofit, čime je praktično pala i optužnica.

Svojevremeno je u vezi s ovim slučajem u javnosti izbila velika afera jer jeKnežević je u julu 2001. godine, po usvajanju Zakona o porezu na ekstraprofit, da bi izbegao porez, pozvao 27 deoničara ili njihove naslednike i zahtevao da potpišu blanko poreske prijave, na osnovu kojih su raspolagali daleko većim brojem akcija od stvarnog. Po optužnici, na toj listi bilo je,pored desetak penzionisanih radnika uljare koji za svoje akcije nisu ni znali, i osam pokojnika.

Đ. Đukić

[objavljeno: 29/05/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.