Putari ponovo blokirali saobraćajnice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jun.2011, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putari ponovo blokirali saobraćajnice

NOVI SAD, NIŠ -

Radnici "Bačkaputa-Vojvodinaputa", nezadovoljni kašnjenjem isplate zarada i ukupnim stanjem tog preduzeća u sastavu "Nibens grupe", blokirali su danas drumsko-železnički most preko Dunava u Novom Sadu, kao i puteve prema Temerinu, Zrenjaninu i Beočinu.

Pored novosadskog drumsko-železničkog mosta, gde je organizovan centralni protest radnika tog preduzeća, barikade od vozila i mašina postavljene su i na putu Novi Sad- >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Zrenjanin na mostu preko Tise, na deonici puta između Ledinaca i Beočina, put od Srbobrana do Siriga, kao i baza "Bačkaputa" u Srbobranu.

Šef Kriznog štaba Vladimir Cvetković izjavio je novinarima da se automobili i druga vozila propuštaju na pola sata, kako građani ne bi previše trpeli zbog protesta radnika i dodao da će blokade puteva trajati do 15 sati.

"To je samo naše novo upozorenje nadležnima da reše dugotrajne probleme", rekao je Cvetković i dodao da su planirani "jači protesti" ukoliko državni organi ne nađu odgovarajuće rešenje za stanje u kome se nalaze putari.

Nezadovoljni radnici od države zahtevaju konsolidaciju preduzeća, isplatu zarada, kao i raskid kupoprodajnog ugovora sa "Nibens grupom".

Preduzeće "Bačkaput" nalazi se u sastavu putarske kompanije "Nibens grupa", a svaka od firmi iz grupe, prema rečima predsednika Sindikata "Bačkaputa" Đura Trivunovića, blokira puteve u gradovima i opštinama gde su im sedišta.

"Svaka firma iz 'Nibens grupe' u svom gradu od jutros je blokirala pojedine putne pravce i te barikade će trajati do 15 časova", naveo je Trivunović.

Firme u sastavu "Nibens grupe" su ranije najavile da će preduzeti najradikalnije mere u borbi za ugrožena prava ukoliko Vlada Srbije do danas ne odgovori na zahteve zaposlenih i reši tešku finansijsku situaciju.

"Nibens grupa" je najveća kompanija u Srbiji u sektoru putarstva, kao i jedan od lidera u regionu u kojoj je zaposleno 5.200 ljudi.

Vlasnik "Nibens grupe" Milo Đurašković i sedam rukovodilaca u putarskim preduzećima iz te grupe uhapšeni su pod sumnjom da su oštetili kruševačku Fabriku maziva (FAM) za 32 miliona evra. Đurašković je FAM kupio u okviru privatizacije u Srbiji.



Niški putari blokirali drum Niš-Aleksinac

Radnici Preduzeća za puteve "Niš" (PZP) u sastavu "Nibens grupe", blokirali su danas put Niš-Aleksinac, zahtevajući da vlada, u dogovoru sa bankama, reši pitanje njihovog daljeg poslovanja.

"Blokada puta trajaće do 13 časova, a vladi i bankama ostavili smo sedam dana da se dogovore", rekao je Tanjugu predsednik Samostalnog sindikata u tom preduzeću Mirko Janković.

On je kazao da će se putari za sedam dana, zajedno sa svojim porodicama i kolegama iz drugih preduzeća "Nibens" grupe, okupitii ispred zgrade Vlade Srbije ukoliko rešenje za njihove probleme ne bude pronađeno.

"Država mora da se izjasni o rešenju za 'Nibens grupu' i to je ono što mi tražimo od predstavnika vlade", kazao je Janković navodeći da PZP sa blokadom računa, koja sada iznosi oko 640 miliona dinara, "vodi borbu" oko dve godine.

Istovremeno, ovo niško preduzeće ugovorilo je u ovoj godini poslove za oko milijardu dinara, ali ugovore ne može da ispuni, rekao je ranije Janković Tanjugu.

PZP "Niš" je jedno od šest preduzeća "Nibens grupe" koje je među prvima kupio, nedavno uhapšeni, Milo Đurašković i u kome je zaposleno 360 radnika, a u sezoni taj broj uvećava se do 450 radnika.

Niški putari održavaju oko 1.300 kilometara magistralnih i regionalnih puteva u tri okruga na jugositoku Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FOTO: Drumsko-železnički most prohodan

Izvor: Radio 021, 22.Jun.2011

Radnici "Bačkaputa", koji su jutros blokirali put na Drumsko-železničkom mostu propuštaju vozila na svakih sat vremena, zbog čega se ne stvaraju velike gužve.

Nastavak na Radio 021...

Blokirane firme blokirale Srbiju

Izvor: Danas, 22.Jun.2011

Radnici svih preduzeća Nibens grupe juče oko 15 sati razišli su se sa saobraćajnica koje su prethodno nekoliko sati držali u blokirali u znak protesta što se pregovori sa bankama odvijaju sporo a već postignuti dogovori ne realizuju. Blokade su bile postavljene na većini puteva kojima gravitiraju...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.