Radnici svih preduzeća Nibens grupe juče oko 15 sati razišli su se sa saobraćajnica koje su prethodno nekoliko sati držali u blokirali u znak protesta što se pregovori sa bankama odvijaju sporo a već postignuti dogovori ne realizuju. Blokade su bile postavljene na većini puteva kojima gravitiraju sedišta firmi iz sistema Nibensa, pa su tako radnici Bačkaputa „držali“ drumsko-železnički most, a svoja vozila i mašine postavili su i na putu prema Zrenjaninu, Beočinu i Temerinu.

Na drumsko-železničkom mostu, gde je bio organizovani centralni protest, svakih sat vremena propuštana su vozila. Većih gužvi nije bilo, pošto je policija regulisala prolazak kamiona, dok su putnički automobili preusmeravani na druge prelaze preko Dunava. I više desetina radnika PZP Niš blokiralo je put Niš – Aleksinac, a predsednik Samostalnog sindikata u toj firmi, Mirko Janković rekao je novinarima da je blokada puta upozorenje Vladi i bankama da imaju rok od sedam dana da se izjasne o rešenju za Nibens grupu.

– Ukoliko se to ne dogodi, niški putari će se zajedno sa svojim porodicama i kolegama iz drugih preduzeća Nibens grupe, okupiti ispred zgrade Vlade Srbije – rekao je on i dodao da se niško PZP „već dve godine bori sa blokadom računa koja sada iznosi oko 640 miliona dinara“.

Zaposleni u PZP Beograd pod „opsadom“ su držali raskrsnicu Ustaničke i Kruševačke, saobraćaj je bio zaustavljen i na Ibarskoj magistrali kod Ljiga, Požarevački put i isključenje sa autoputa za taj grad, dok su se kragujevački putari, osim kružnog toka u tom gradu, okupili i oko ulaza u AIK banku onemogućavajući tako klijentima da uđu.

Više od mesec dana, posle hapšenja vlasnika Nibens grupe Mila Đuraškovića i sedam menadžera osumnjičenih da su za 32 miliona evra oštetili kruševački FAM, sindikati u tim preduzećima pokušavaju da pronađu rešenje, sačuvaju radna mesta i poslove koji su im povereni. Kako se radi o velikim projektima koje država finansira sredstvima iz međunarodnih kredita, očekivali su da će i nadležna ministarstva brže reagovati. Oni su, za sada, jedino zadovoljni razgovorima koje su vodili u Ministarstvu za infrastrukturu, ali po rečima Milana Jovanovića, predsednika sindikata u PZP Beograd, ni ti dogovori se ne realizuju, jer je izostalo uključivanje ministarstava ekonomije i finansija. On ukazuje da su im računi blokirani, zbog čega ne mogu da kupe energente i izađu na trase, pa već nekoliko meseci, od kada je bilo jasno da je Nibens u problemu, ne uspevaju da odgovore obavezama.

– U ovom trenutku nije nam u fokusu isplata zaostalih zarada. Za mart smo, prema dogovoru sa preostalim menadžmentom i bankama, dobili plate, sada nam je cilj da radimo kako bismo zaradili i plate za naredni period. A bez nabavljenih energenata ne samo da nećemo moći da radimo na deonicama koridora 10 i 11, nego ni održavanje svih puteva za koje smo zaduženi, što može da ugrozi i bezbednost saobraćaja, ali i naša radna mesta – kaže Jovanović i dodaje da će tek po normalizaciji poslovanja, radnici postaviti pitanje statusa preduzeća čiji je vlasnik u pritvoru.

Iako zvaničnih podataka nema, procenjuje se da je dug preduzeća iz Nibens grupe prema glavnim poveriocima, pet banaka, dostigao oko 110 miliona evra. One zbog toga pokušavaju da nađu model prema kome će firme nastaviti da rade pod budnim okom menadžera koje će postaviti bankari, ali operativni deo tog posla sporo se realizuje.

Menadžment Nibensa kaže da ima nezvanične informacije da je krajem prošle nedelje došlo do dogovora između pet banaka koje su najveći poverioci, ali da na taj sastanak oni nisu bili pozvani tako da ne znaju detalje sporazuma koji je potpisan.

– Bilo je već nekoliko sastanaka sa bankama na kojima se traga za načinom kako spasiti preduzeća i radna mesta. Prvom je prisustvovao i premijer Mirko Cvetković, zatim je došlo do susreta bankara sa Vladislavom Cvetkoviće, direktorom Agencije za privatizaciju i ministrom infrastrukture Milutinom Mrkonjićem. Međutim, na prošlonedeljni sastanak menadžment Nibensa nije pozvan i mi sada očekujemo da nam se banke jave. Kako saznajemo, one su se dogovorile, pozicionirale kao poverioci, i sada čekamo da operativno uđu u sistem, da deblokiraju račune i zajedno sa našim stručnjacima krenu u realizaciju ugovorenih poslova kako bismo sami zaradili novac za otplatu dugovanja – kažu u Nibensu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari