POSLEDICE GRADA I OLUJE U BANATU: Poljoprivrednici da prijave štetu mesnim zajednicama i Poljočuvarskoj službi (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 21.Jun.2016, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POSLEDICE GRADA I OLUJE U BANATU: Poljoprivrednici da prijave štetu mesnim zajednicama i Poljočuvarskoj službi (FOTO)

Snažna oluja sa kišom i gradom napravila je dosta štete poljoprivrednicima u Banatu. Najviše grada palo je na području Mokrina, Bašaida i Torde u blizini Kikinde, dok su najveće štete pretrpele oranice u Melencima, Aradcu, Elemiru i Jankovom mostu u blizini Zrenjanina.

Štete su negde i do 90 odsto, kažu poljoprivrednici koji ne znaju kome da se obrate za pričinjenu štetu.

Aleksandar Pap iz Poljopivredne >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << stručne službe u Kikindi, kaže da je najviše štete pričinjeno pšenici koja je u 40 odsto slučajeva polegla:

- Zbog nevremena biće otežano kombajniranje, šteta je od 10 pa i do 90 odsto u nekom slučajevima, najugroženijie je područje Mokrina gde je u protekla tri dana palo i do 50 litara kiše - objasnio je Pap.

Iz Mesne zajednice u Mokrinu saopštavaju da je 3.000 hektara zahvaćeno jakim gradom veličine oraha i 2.000 hektara slabijim. Usevi i bašte su uništeni, a najgore je bilo u Vodoplavu, Livadama, Iđoškom drumu, delu Ritića do pruge i u jugoistočnom delu sela.

Foto: Telegraf

Imre Kabok, član GV za poljoprivredu i ruralni razvoj objašanjava šta bi poljoprivrednici trebalo da urade:

- Najugroženija je pšenica, kukuruz i suncokret. Danas obilazimo terene, najkritičnije je u Mokrinu, negde je i totalna šteta, usevi su potpuno uništeni.

Kabok je pozvao sve poljoprivrednike čije su ratarske kulture ugrožene da se prijave u seoskim Mesnim zajednicama Poljočuvarskoj službi.

Foto: Telegraf

- Još jednom apelujemo da je neophodno osigurati poljoprivredne useve, za sada to je jedino sigurno rešenje od svih eventualnih nepogoda.

Poljoprivrednici iz okoline Zrenjanina okupili su se danas oko Gradske kuće u Zrenjaninu kako bi razgovarali sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem. On je objasnio da poljoprivrednici mogu da prijavljuju štetu u svojim mesnim zajednicama, koje su obaveštene o tome i kojima su prosleđeni obrasci.

Foto: Telegraf

- Formirana je i Komisija za procenu štete i uskoro ćemo znati tačno stanje na terenu. U ovom trenutku možemo konstatovati da je nevreme pričinilo veliku štetu u atarima i da je na nekim mestima i stoprocentna - kazao je Janjić.

Foto: Telegraf

Kako saznajemo, najviše su stradale oranice u atarima Melenaca, Aradca, Elemira i Jankovog Mosta, uprkos tome što je u nedelju ispaljeno 11 protivgradnih raketa, a u ponedeljak 24 na teritoriji grada Zrenjanina. Protivgradna zaštita u Kikindi i ovoga puta sprečila je katastrofu kada je reč o poljoprivednoj šteti koja je mogla biti znatno veća. U poslednjem periodu ispaljeno je ukupno 49 protivgradnih raketa u Kikindi i okolnim selima.

(Dragana Starčević)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.