Niš domaćin lutkarima iz cele Srbije - za 4 dana 9 predstava za decu

Izvor: JužneVesti.com, 30.Nov.2023, 13:31

Niš domaćin lutkarima iz cele Srbije - za 4 dana 9 predstava za decu

Pozorište lutaka Niš će od 4. do 7. decembra u Narodnom pozorištu biti domaćin 54. susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije, a tokom četiri festivalska dana tokom takmičarskog programa pozorišta iz Subotice, Novog Sada, Zrenjanina, Beograda, Kragujevca i Niša izvešće osam predstava, dok će devetu u čast nagrađenih odigrati niški lutkari.

Počev od 1962. godine, u početku svake druge, potom svake godine, Susreti okupljaju sva profesionalna lutkarska >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << pozorišta naše zemlje i održavaju se u jednom od šest gradova koji ima profesionalnu lutkarsku scenu. Ovo je deveti put da je Niš domaćin, a sve predstave igraće se na sceni Narodnog pozorišta.

Ove godine festival će okupiti okupiti oko 150 učesnika i gostiju iz zemlje i regiona, veliki broj gledalaca i medijskih kuća - ističu iz Pozorišta lutaka.

Program festivalaPrvog dana festivala biće izvedena predstava Ksenija i lovac Pozorišta mladih Novi Sad, dok će drugog na programu biti predstave - Per Gint u kraljevstvu trolova Malog pozorišta "Duško Radović" iz Beograda, Malčić Palčić Pozorišta lutaka "Pinokio" iz Beograda i Nedostajanje niškog Pozorišta lutaka.

Trećeg festivalskog dana, 6. decembra, predstavu Grad svetlosti glumci Pozorišta za decu i mlade Kragujevac, a potom će ansambl Dečjeg pozorišta iz Subotice izvesti predstavu na mađarskom jeziku Lidércek a szekrényben“ / „Strašila iz ormana.

Poslednjeg festivalskog dana u četvrtak, 7. decembra, na repertoaru su tri predstave, a prva od njih je Pradevojčica Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina, druga Zlatna ribica Dečjeg pozorišta iz Subotice, dok će treću Pop Ćira i pop Spira izvesti niško Pozorište lutaka u čast nagrađenih.

Osim takmičarskog dela, festival će imati i prateći program koji obuhvata izložbu „Simfonija svitaca“ posvećenu Zoranu Lozančiću, Nenadu Živadinoviću i Velimiru Kostovu, radionicu za decu „Lutkarski kolaži“ i promociju publikacije Pozorišta lutaka Niš „Godišnjak 2018 - 2023“ autora Slobodana Krstića, kao i okrugle stolove koji će se održavati nakon svake predstave takmičarskog programa.

Ulaz na sve predstave je slobodan, a karte za predstave mogu se preuzeti na biletarnici Pozorišta lutaka. Kako kažu iz Lutakarskog, s obzirom na veliki broj predstava, neće biti rezervacije karata.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin,   Kragujevac,   Subotica

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Koncerti, premijere i brojne predstave tokom decembra u niškom Narodnom pozorištu

Izvor: JužneVesti.com, 01.Dec.2023, 10:32

Decembar u niškom Narodnom pozorištu počinje predstavom Brod za lutke, nastavlja se godišnjim koncertom KUD "Abrašević", nakon čega ide četvorodnevni Festival pozorišta lutaka. Publiku tokom meseca očekuju dve premijere, nekoliko gostujućih predstava, koncerti folklornih ansambala i Tijane...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.