Metadonskom centru fale pare

Izvor: TvojPortal.com, 03.Jun.2011, 23:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Metadonskom centru fale pare

/dnevnik.rs/ Direktorka zrenjaninske Opšte bolnice “Dr Đorđe Joanović” dr Gordana Kozlovački zatražila je od lokalnih samouprava u srednjem Banatu da finansijski pomognu rad Metadonskog centra, namenjenog lečenju najtežih heroinskih zavisnika.


Na sednici Saveta Srednjobanatskog upravnog okruga, nakon predočavanja podataka o funkcionisanju zdravstvenog sektora i preduzetim aktivnostima na polju unapređenja zdravlja, kvaliteta zdravstvenih usluga i smanjenja >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << smrtnosti, dr Kozlovački je ukazala na probleme u radu Metadonskog centra. Ona je apelovala na predsednike opština, prisutne na ovoj sednici, da pomognu u obezbeđivanju finansijskih sredstava u mesečnom iznosu od 210.000 dinara. Tim novcem, obrazložila je ona, omogućilo bi se angažovanje medicinskog tehničara, lekara opšte prakse i psihologa. S obzirom na to da bi bez “finansijske injekcije” došlo u pitanje dalje funkcionisanje Metadonskog centra, a da od ove godine postoji i zakonska mogućnost da lokalne samouprave učestvuju u finansiranju ovakvih potreba, opštinski čelnici prihvatili su da iz lokalnih budžeta izdvoje potrebne pare.
Predsednik opštine Nova Crnja Pera Milankov potvrdio je juče za “Dnevnik” da će ova lokalna samouprava sigurno pomoći dalji rad centra u kome se pruža pomoć pacijentima koji su duboko zagazili u narkomaniju. Ali, nije znao u ovom trenutku da nam kaže koliko će novocrnjanska opština, jedna od najnerazvijenijih u Vojvodini, moći da izdvoji novca iz ionako skromnog budžeta. Isti odgovor dobili smo i od predsednika opštine Sečanj Predraga Miloševića. On je dodao da u ovoj srednjobanatskoj komuni nemaju problema sa narkomanijom, ali da je, u svakom slučaju, važno pomoći da Metadonski centar opstane.
Metadonski centar u zrenjaninskoj bolnici, zdravstvenoj ustanovi koja brine o građanima svih pet opština srednjeg Banata, počeo je sa radom 2008. godine i bio je pod patronatom Psihijatrijske klinike u Novom Sadu. Od 2009. se osamostalio i, po tvrdnjama nadležnih, nastavio uspešno da radi. Dok su heroinski zavisnici ranije morali ići u glavni grad Vojvodine, gde su imali kontrole svaka tri meseca, sada im je omogućeno svakodnevno praćenje njihovog stanja od strane stručnog tima i kontinuirane edukacije. Ovo je, inače, supstituciona terapija u kojoj se heroin na neki način zamenjuje metadonom. Pacijenti u prvih pola godine dolaze svakodnevno i dobijaju potrebnu dozu metadona. Redovno im se proverava urin i ukoliko u tom periodu sve bude u redu, bez recidiva, sledećih šest meseci dolaze dva puta sedmično. Zatim jedanput nedeljno, posle čega se pacijenti usmeravaju na domove zdravlja gde nastavljaju dalje lečenje.
Ž. Balaban

Srbijapomoćzrenjaninmetadonski centar

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.