Lopovi ugrožavaju bezbednost

Izvor: RTS, 01.Avg.2011, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lopovi ugrožavaju bezbednost

Na železničkim putnim prelazima u Kikindi, na pruzi Pančevo-Zrenjanin-Kikinda, samo tokom ovog meseca bilo je šest krađa. Osim što je Železnicama Srbije naneta velika materijalna šteta, ugrožena je i bezbednost učesnika u saobraćaju.

Sve češće krađe na pruzi Pančevo-Zrenjanin-Kikinda, predstavljaju veliki problem za Železnice Srbije. Osim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što se ovom preduzeću nanose velike materijalne štete, znatno je ugrožena i bezbednost učesnika u saobraćaju.

Vitomir Đurđulov, šef signalno-siguronosnog postrojenja "Zrenjanin" kaže da se krade skoro sve: motori za mehanizme branika, signalni uređaji, napojne glave, trafovi.

Ono što ukradu, lopovi prodaju kao sekundarne sirovine. Na tome zarade nekoliko hiljada dinara, a šteta koju nanesu Železnici Srbije neuporedivo je veća.

"Šteta je procenjena na više od 3,5 miliona dinara, a ugrožena je i bezbednost saobraćaja", kaže Đurđulov.

Krađe su se na prugama dešavale i ranije, ali ne u ovoj meri. U junu je na udaru lopova bila pruga kojom se prevozi sirćetna kiselina.

"Ne smemo ni da pomislimo šta sve može da se desi, jer zbog krađe tih zavrtnja, šine su skroz labave, a tim prugama se prevoze opasne materije. Posledice mogu biti nesagledive", istakao je Milan Kebić, referent za bezbednost na železnici.

I u policiji su iznenađeni sve većim brojem krađa na prugama. Zoran Sivački iz Policijske uprave u Kikindi kaže da su podnete krivične prijave protiv nepoznatih izvršilaca.

"Policijski službenici Policijske ispostave Kikinda intenzivno preduzimaju zakonom propisane mere i radnje u cilju identifikacije izvršioca i u skladu sa zakonom da se procesuiraju", kaže Sivački.

Rampe sada ne rade na četiri prelaza, pa su vozovi i šinobusi koji saobraćaju na pruzi Pančevo-Zrenjanin-Kikinda dužni da signalizuju svoj dolazak i zaustave se. Vozačima se ipak preporučuje dodatna opreznost.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.