Ljudske kosti na deponiji

Izvor: Blic, 09.Sep.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljudske kosti na deponiji

ZRENJANIN - Na divljoj deponiji u Bašaidskoj ulici u Zrenjaninu, pored starih cipela, garderobe, zarđalih veš mašina, pa i ostataka uginulih životinja nalaze i ostaci nadgrobnih spomenika, i kako tvrde meštani i - ljudske kosti! Stanovnici ovog dela Zrenjanina kažu da su svakodnevno izloženi zarazi, ali ono što se poslednjih meseci dešava na deponiji šokiralo je mnoge Zrenjanince.

Žarko Grujić, iz pomenute >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ulice kaže da je prve ostatke nadgrobnih ploča video još pre oko mesec dana.

- Bio sam užasnut kada sam ugledao te delove spomenika, a da vam ne govorim koliko sam bio iznenađen kada sam u blizini video i kosti. Verujem da je to što se može videti samo mali deo, jer je, pretpostavljam, ostalo zatrpano zemljom. Pitam se da li će i moje pokojne roditelje tako izbaciti. Ovo je bruka - kaže Grujić napominjući da je sramota i to što se deponija nalazi na samom ulazu u Zrenjanin, na putu koji prema Kikindi vodi u Mađarsku, a kojim prolaze stranci.

I zaista, među gomilom zemlje, šuta i kojekakvog smeća dva nadgrobna spomenika. Jedan, od crnog mermera pripadao je, kako na nemačkom piše, porodici Kunerth, a drugi, na kom je isklesana slika pokojnika, najverovatnije borcu iz Drugog svetskog rata, s obzirom da su mu na džepovima košulje zvezde petokrake. Ko je on ne zna se, jer nedostaje ili je tu negde u blizini zatrpan, deo spomenika na kom je ispisano ime. Nedaleko odatle kosti, jesu li ljudske, nije utvrđeno, ali uznemireni stanovnici Bašaidske tvrde da jesu. Prizor je jeziv.

Odakle su i kako kosti i spomenici dospeli na divlju deponiju niko od meštana ne zna jer ovde, kako pričaju, danonoćno dolaze kamioni i istresaju zemlju i šut. Tako su, pretpostavljaju, dospeli i nadgrobni spomenici.

Steva Albulj, takođe stanovnik Bašaidske ulice, kaže da su o ovome obavestili nadležne inspekcije i zrenjaninsku policiju, ali da niko od njih nije reagovao.

- Policija nam je rekla da i neće jer to nije u njihovoj nadležnosti, budući da nije bilo prijave skrnavljenja grobova. To što se ovde može videti je užas - kaže Albulj.

Njega je sve ovo posebno potreslo jer mu je pre mesec dana na kućnu adresu upućeno obaveštenje JKP „Čistoća i zelenilo" o tome da nije izmirio obaveze za održavanje grobnog mesta gde su sahranjeni njegovi roditelji.

- Sve me je ovo emotivno dotuklo. U tom obaveštenju pisalo je da sam za neizmirene obaveze od 18. oktobra 2005. do 15. oktobra ove godine dužan 1.226 dinara i da će se, ukoliko ne platim, izvršiti prenos posmrtnih ostataka. Pitam se jesu li i ovi spomenici tako dospeli na deponiju. Sramota - objašnjava Albulj.

Odgovor na pitanje odakle spomenici, koje su, stanovnici Bašaidske tvrde, ovde doneli kamionima, potražili smo u zrenjaninskoj „Čistoći", preduzeću čija je delatnost, između ostalih, sahranjivanje i održavanje grobalja, kojih u Zrenjaninu ima sedam.

Direktor sektora za marketing i razvoj u ovom preduzeću Tanja Vučković Milišić kaže da se „Ćistoća" ograđuje od navoda da je reč o ljudskim kostima.

- Na grobljima se mogu izvoditi zanatski, građevinski i drugi tehnički radovi u vezi sa podizanjem nadgrobnih spomenika i drugih spomen obeležja, njihova popravka, zamena i uklanjanje. Njih mogu izvoditi isključivo pravna lica i preduzetnici registrovani za obavljanje te delatnosti. Za sve kamenorezačke radove koji se obavljaju u okviru grobalja, korisnici grobnog mesta moraju od „Ćistoće" pribaviti pismeno odobrenje, a nakon toga kamenoresci su u obavezi da demontirane delove spomenika, šut ili neki drugi otpadni materijal uklone i da radilište bez odlaganja dovede u prvobitno stanje - objašnjava ona.

- Iz tog razloga niko ne može da zna odakle su na divlju deponiju doneti ostaci nadgrobnih spomenika. Ono što mi možemo sa sigurnošću reći jeste da „Čistoća" i „Zelenilo" nema nikakve veze sa ovim ružnim događajem nad kojim se i mi zgražavamo - rekla je Tanja Vučković Milišić.

Žive pored deponije

Stanovnici Bašaidske ulice u Zrenjaninu godinama unazad suočeni su sa problemima koje im donosi divlja deponija na svega desetak metara udaljena od njihovih kuća. Ta deponija nastala je na mestu gde se iskopavala zemlja za potrebe ciglane, koja se takođe nalazi u blizini ove ulice, na ulazu u Zrenjanin iz pravca Kikinde.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.