Kritike zbog povećanja cene vode

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Dec.2014, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kritike zbog povećanja cene vode

Nakon ovonedeljnog povećanja cene vode u Zrenjaninu, tu odluku danas je kritikovao zrenjaninski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), koji je u saopštenju poručio da će građani Zrenjanina, umesto zdrave pijaće vode, plaćati višu cenu "otrova iz česme". Direktor zrenjaninskog JKP Vodovod i kanalizacija Goran Tajdić rekao je da u prethodnih godinu dana nije bilo poskupljenja cene vode, ali da su troškovi rasli usled inflacije.

"Vlast je oborila je na poslednjoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sednici Gradskog veća sopstveni rekord u neznanju prema građanima Zrenjanina i podigla cenu najzagađenije vode u zemlji", navodi se u saopštenju zrenjaninske LSV.

Ligaši su poručili i da će, kako su ocenili, neznanje i nesposobnost vlasti u tom gradu, platiti Zrenjaninci.

U saopštenju te stranke podseća se i na raskid ugovora za izgradnju fabrike vode sa nemačkom kompanijom "Vasertehnik" i nedavno obaranje tendera.

"Prvo su onemogućili izgradnju fabrike vode, raskinuli potpisan ugovor, odbacili garancije Vlade RS i izazavali međunarodni spor koji će koštati građane Zrenjanina bar pet miliona evra. Onda nisu uspeli da raspišu tender kako zakon zapoveda, pa je Republička komisija u potpunosti poništila nabavku pijaće vode zbog nezakonitosti", piše u saopštenju zrenjaninskog LSV, u kojem se ocenjuje da je krajnji rezultat da nema fabrike vode i čiste i zdrave vode.

Tajdić: Inflacija poskupela troškove

Direktor zrenjaninskog Vodovoda Goran Tajdić u odgovoru na saopštenje LSV rekao je da je država dozvolila poskupljenje od 5,5 odsto. On je istakao i da se u poslednjih godinu dana u Zrenjaninu cena vode nije menjala, ali da su troškovi energenata, amortizacije, repromaterijala i održavanja porasli zbog inflacije.

"Preduzeće je došlo u situaciju da li može od sopstvenih sredstava da finansira sve to i zbog toga smo, u skladu sa zakonom, povećali cenu vode, koja će biti na snazi sve do realizacije projekta prečišćavanja pijaće vode", objasnio je Tajdić.

On je ocenio da 40 dinara, koliko će biti povećanje na računu za prosečno domaćinstvo, nije velik udar za kućni budžet. Prema njegovim rečima, ta sredstva biće usmerena na investiciono ulaganje, odnosno na unapređenje mreže koja, kako je poručio, mora spremno dočekati završetak projekta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.