Kad se u Visokim Dečanima začuju trube

Izvor: Politika, 08.Jul.2014, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad se u Visokim Dečanima začuju trube

Portom manastira Visoki Dečani odzvanjali su zvuci truba zrenjaninskog „Big benda”, a nenadani koncert aplauzom su odobravali i monasi jedne od najvećih srpskih svetinja. Neobični muzički susret dogodio se nakon večernje službe, kojoj su prisustvovali i muzičari zrenjaninskog Gradskog duvačkog orkestra.

Proteklog vikenda Zrenjanincima je bio krajnji cilj da održe koncert u Štrpcima, srpskoj zajednici koja odoleva u teškom kosovskom okruženju, a sa kojom je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Zrenjanin uspostavio bratske odnose. Oni podrazumevaju privrednu, kulturnu i sportsku saradnju. Sudeći po gostovanju zrenjaninskog orkestra, kulturna saradnja ima velike izglede i nailazi na obostrano odobravanje.

Za vreme boravka u Dečanima, deo orkestra, zajedno sa gostujućim profesorima i pedagozima zrenjaninske muzičke škole, otpevao je nekoliko liturgijskih pesama. Spontanom koncertu svoj blagoslov je dao i iguman Visokih Dečana, arhimandrit Sava Janjić. Gosti iz Banata su pre Dečana obišli Pećku patrijaršiju, a sutradan u Prizrenu Bogosloviju, hram Svetog Đorđa i ostatke manastira Sveti arhangeli, gde se nalazio i grob Dušana Silnog iz loze Nemanjića, najmoćnijeg vladara i prvog srpskog cara. Na povratku su obišli i Gračanicu i Gazimestan.

U Štrpcima su umetnici iz Vojvodine održali celovečernji koncert. U ovdašnjem Domu kulture nastupio je zrenjaninski Gradski orkestar, vokalni solista Ana Aleksić Šajrer, koju je pratila pijanistkinja Tina Nikolovski, obe profesorke Muzičke škole u Zrenjaninu i pomenuti „Big bend”. Meštani su izrazili oduševljenje nastupom gostiju i jedinstveni su u oceni da se ovakav umetnički događaj do sada u Štrpcima nije odigrao. Prizrenka Aleksandra Spasić, koja u Štrpcima od 1999. godine vodi školske pevačke horove, kaže da bi život ovde bio sadržajniji i lakši da je više ovakvih programa. S njom se složila i Danica Banšević, nezaposleni diplomirani psiholog, uz tvrdnju da bi ovakvo širenje kulture mnoge opredelilo da ovde nastave svoj život. Oduševljen je bio i građevinski inženjer i predavač na fakultetu u penziji Vanja Denisenko. On živi na Brezovici, na Šar-planini, nedaleko od Štrpca i kaže da ovakva muzička dešavanja na Kosovu nude jednu sasvim novu dimenziju životu Srba i pobuđuju im volju da žive na svojim ognjištima. S njim se slaže i ovdašnji iskusni novinar televizije Most Zlatko Ugrinović.

U sličnom tonu svoj boravak na Kosovu ocenili su i Branislav Gagić, vođa zrenjaninskog orkestra i Vladimir Milošev, menadžer i organizator izleta na Kosovo. Po njihovom mišljenju, ovakva kulturna sretanja ohrabruju Srbe da ostanu da žive tamo gde su rođeni, a sa druge strane omogućuju češće dolaske u ovo područje. Svi Zrenjaninci, a najviše oni koji su došli prvi put su zadivljeni onim što su videli. Nakon svega, bilo im je jasna poruka monaha iz Dečana koji je rekao da leti svaki dan dolaze stranci da se dive našim svetinjama. – Gotovo da nema dana da bar jedan autobus sa Japancima ne stigne u manastir – rekao je on.

Đ. Đukić

objavljeno: 08.07.2014.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.