Još malo strpljenja: Gradonačelnik Zrenjanina najavio zdravu pijaću vodu do leta

Izvor: B92, 08.Maj.2019, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još malo strpljenja: Gradonačelnik Zrenjanina najavio zdravu pijaću vodu do leta

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izjavio je da će Zrenjaninci zdravu pijaću vodu imati do leta i zamolio ih za još malo strpljenja.

Janjić je na konferenciji za novinare podsetio da je pre oko četiri meseca novo postrojenje za prečišćavanje vode pušteno u probni rad, i najavio da će višedecenijski problem Zrenjaninaca, koji se rešava od 1975. godine, konačno biti rešen.

Kazao je da je dobijena dozvola za probni rad od šest meseci, da taj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rok još nije prošao, a da se prilikom probnog rada vrši merenja parametara, usaglašava rad postrojenja i sistem vodovoda.

"Različite spekulacije provlače se u javnosti. Neke od tih informacija nisu dobronamerne i zbog toga sam hteo da informišem javnost da očekujem da će do kraja isteka dozvole za probni rad, a to je sredina juna, sve biti u redu", rekao je Janjić.

On je naveo i da su prva merenja parametara vode u samom postrojenju optimistična i da pokazuju da postrojenje može da radi.

"Još malo strpljenja očekujem od svih i izvinjavam se svim Zrenjanincima što problem do sada nije rešen, ali, znate i sami koji su to razlozi bili. Vrlo brzo ćemo završiti ovaj posao, imamo podršku Vlade Srbije i kao što sam rekao, sredinom juna ističe ta dozvola i ne vrujem da će biti produženja roka za probni rad", istakao je on.

Upitan da kaže zašto se o ovoj temi oglašava on, a ne neko iz preduzeća Vodovod i kanalizacija koje je potpisalo ugovor za uslugu prečišćavanja vode sa investitorom, odgovorio je da on, kao prvi čovek grada, oseća odgovornost da izađe pred sugrađane i objasni šta se dešava.

"Mnogo dobrih stvari radi se u gradu, a najbolja jeste rešavanje nezaposlenosti. Radimo i velike infrastrukturne projekte i očekujem, pored kineskih kompanija, još nekoliko inostranih kompanija da ulažu u Zrenjanin, Ali rešavamo i ovaj višedecenijski problem u gradu. Očekujem da ovog leta Zrenjaninci imaju zdravu pijaću vodu", rekao je Janjić.

Voda u Zrenjaninu zabranjena je za piće 2004. godine zbog nedozvoljene količine arsena, a ugovor o izgradnji postrojenja za prečišćavanje pijaće vode potpisan je u februaru 2015. godine sa Grupom Zilio.

Snabdevanje vodom iz novog postrojenja za prečišćavanje vode obustavljeno je početkom aprila, a Vodovod je zatim prešao na pređašnji režim snabdevanja grada vodom.

Zrenjaninci su prinuđeni da kupuju flaširanu vodu, a oni koji za to nemaju novca piju vodu iz vodovodne mreže.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.