Jedna osoba obolela od antraksa

Izvor: B92, 17.Jun.2011, 08:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedna osoba obolela od antraksa

Beograd -- Zaustavljeno širenje antraksa u Banatu, zaraženo područje pod kontrolom. Ministar zdravlja Zoran Stanković kaže da je samo jedna osoba obolela.

Stanković je izjavio da je, za sada, sigurno da je samo jedna osoba obolela od antraksa, dok su dve osobe sumnjive, ali nije dokazano da su obolele.

Stanković je, prilikom posete Klinici za neurohirirgiju Kliničkog centra Srbije, rekao da se pokazalo da nema nikakvih bojazni da će oboleti 18 osoba, koje su mogle da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << budu inficirane.

Prema rečima Stankovića, ekipe Ministarstva zdravlja su na terenu, gde preuzimaju sve mere predviđene u takvim slučajevima.

On je objasnio da mere preduzima i Ministarstvo poljoprivrede i da sve to ukazuje da će biti samo jedan izolovan slučaj obolelog od antraksa.

Nema opasnosti da će se to oboljenje proširiti na ostalo stanovništvo na teritoriji gde je uveden karantin, poručio je Stanković.

On je naveo da je Ministarstvo zdravlja preduzelo odmah po saznanju da u okolini Kikinde postoji slučaj antraksa i, za sada, prati kako se te mere sprovode.

Zaustavljeno je širenje antraksa u Banatu, a zaraženo područje je pod kontrolom, izjavio je za B92 direktor Uprave za veterinu Zoran Mićović.

Mere opreza u Novom Miloševu i Bočaru

Stado iz kog je potekla zaraza se nalazi u izolaciji na oko kilometar od sela, između Novog Miloševa i Bočara, a tako će biti sve dok se ne otkrije odakle je potekao antraks, odnosno na kojin način su krave zaražene.

Vlasnik zaraženih krava rekao je u četvrtak novinarima da sumnja da su krave zaražene u jednom voćnjaku, u koji je stoku vodio na pašu, ali da njemu nije poznato da se ta lokacija proverava.

U samom selu, sve krave su vakcinisane, ali drugih mera predostrožnosti nije bilo jer kako je novinaru B92 rečeno, za tim nema ni potrebe. Naime, antraks nije toliko opasan kao slinavka i šap, koje su takođe, pre nekoliko godina pogodile taj kraj. Tada se moraju sprovoditi mnogo veće mere dezinfekcije.

Meštani sela gde se antraks pojavio kažu da se pridržavaju saveta nadležnih službi, to jest da ne koriste meso, mleko i mlečne proizvode krava.

Dvoje ljudi za koje se sumnjalo da su zaraženi antraksom pušteni su iz zrenjaninske bolnice na kućno lečenje. Onima koji su bili u kontaktu sa zaraženim životinjama, naloženo je da piju antibiotike iako još uvek nisu svi testirani na antraks.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nema opasnosti od epidemije antraksa

Izvor: RTV Pink, 17.Jun.2011

. . . Direktor Uprave za veterinu Zoran Mićović izjavio je danas u Beogradu da u ovom trenutku nema objektivne opasnosti od epidemije zarazne bolesti antraks u Srbiji. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.