Kikinda: Novi slučaj antraksa

M. IVETIĆ

17. 06. 2011. u 11:20

Posle Dušana R. (38), antraks u petak konstatovan i kod njegovog prijatelja B. S. (37) iz Kikinde. Direktor Uprave za veterinu: Nema opasnosti od epidemije

KIKINDA - Tridesetosmogodišnji B. S. iz Kikinde u petak se, sa simptomima antraksa, javio lekarima, koji su, nakon što su ga pregledali, potvrdili da se radi o ovoj bolesti, direktno povezanoj sa zarazom stoke u dvorištu porodice Jankov u Bočaru. Ovo je drugi Kikinđanin koji ima crni prišt.

Novooboleli je kolega s posla Dušana R. (38), takođe iz Kikinde, koji se već leči od antraksa. Iako je, zbog plikova i prišteva na rukama, odmah naslutio šta ga je snašlo, B. M. je trebalo nekoliko dana da smogne snage i zatraži medicinsku pomoć. Obojica su se zarazili u istom momentu, dok su gulili kožu s uginule krave i tranžirali meso za ishranu pasa.

Lekari sa infektivnog odeljenja kikindske bolnice prepisali su mu odgovarajuću terapiju i uputili ga na kućno lečenje. Određeni period svakodnevno će, kao i njegov prijatelj Dušan R., uzimati antibiotike. Bolest je, napominju medicinari, lako izlečiva i ne ostavlja nikakve posledice na ljudski organizam. Dobija se dodirom zaražene životinje i omah, na koži, manifestuje. Skoro je nemoguće da se prenese s čoveka na čoveka.

Načelnik Centra za kontrolu i prevenciju Zavoda za javno zdravlje u Kikindi, dr Mirko Tomković, napominje da, zbog pojave antraksa, nema razloga za paniku među građanima.

Preduzete su sve mere da se zaraza ne proširi. Očekujemo da se situacija postepeno, a potom u potpunosti, smiri - poručuje dr Tomković.

********************************************

MIĆOVIĆ: NEMA OPASNOSTI OD EPIDEMIJE

BEOGRAD - Direktor Uprave za veterinu Zoran Mićović izjavio je u petak u Beogradu da u ovom trenutku nema objektivne opasnosti od epidemije zarazne bolesti antraks u Srbiji.

Direktor Uprave Mićović je za Tanjug naglasio da je država odmah reagovala, preduzela propisane mere i tako predupredila eventualno širenje te bakterijske infekcije, a zaraženo područje je u potpunosti pod kontrolom.

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede proglasila je sela Bočar i Novo Miloševo u opštini Novi Bečej područjem zaraženim antraksom, pošto je ta zarazna bolest potvrđena u dvorištu jednog domaćina u Bočaru.

Direktor Mićović je naveo da su na način kako je propisala i Svetska organizacija za zdravlje životinja, kao i domaća legislativa, sve one životinje koje su uginule "neškodljivo uklonjene u spalionicama", odnosno ustanovama specijalizovanim za to, a preostala stoka na tom području je vakcinisana.

Mićović je rekao i da je na čitavom području koje je proglašeno ugroženim od "opake" bolesti, zabranjeno kretanje, izgon na pašu i prodaja stoke,održavanje stočnih sajmova, kao i korišćenja mesa i mleka.

"Čekamo šta će se dogoditi u dva inkubaciona perioda po 14 dana (ukupno 28 dana), pa ćemo ukoliko, ne bude nove pojave antraksa, proglasiti zonu slobodnom od antraksa", kazao je on.

Direktor Uprave za veterinu ukazao je da je pojava antraksa na teritoriji Srbije "nešto što se događa sporadično i ne izaziva velike ekonomske štete".

"Ova bolest je veoma patogena, spore te bakterije mogu da ostanu u zemlji i do 30 godina, i to se upravo dogodilo - područje koje je nekada bilo ugroženo sanirano je i nekoliko desetina godina se nije pojavljivala bolest, ali posle pojave velikih podzemnih voda i visokih tempretura dođe do klijanja spora, bakterija izađe i ugrozi domaće životinje", objasnio je Mićović.

Tanjug


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Djole

18.06.2011. 15:50

"dobija se dodirom zarazene zivotinje" - "skoro je nemoguce da se prense sa coveka na coveka"Posle prve recenice ova druga zvuci veoma ubedljivo, zar ne?