Festival profesionalnih pozorišta od 12. do 19. aprila

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 10.Mar.2010, 08:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival profesionalnih pozorišta od 12. do 19. aprila

NOVI SAD - Na jubilarnom 60. festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, koji će biti održan u Zrenjaninu od 12. do 19. aprila, takmičiće se sedam dramskih i četiri dečje predstave, saopštili su organizatori festivala.

Da bi takmičarski i ostali programi jedne od najstarijih kulturnih manifestacija u našoj zemlji i regionu bili ostvareni onako kako je planirano i kako dolikuje jubileju, upućen je apel Pokrajinskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << sekretarijatu za kulturu da u punoj meri podrži festival za koji je, kako je rečeno na konferenciji za novinare, traženo tri miliona dinara.

Predsednica Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine Ljubica Ristovski je istakla da su organizatori festivala konkurisali i kod Ministarstva kulture za namenska finansijska sredstva u iznosu od 1,5 miliona, a podrška bi dobrodošla i od grada Zrenjanina, koji je četvrtu godinu zaredom domaćin te manifestacije.

Istakavši da su u proteklih godinu dana teatri u pokrajini izveli više od 40 premijera, pet više nego u prethodnom selekcionom ciklusu, selektor Miroslav Miki Radonjić je ocenio da su izvedene predstave bile vrlo kvalitetne, tako da "čitava sezona može da bude na ponos vojvođanskom pozorištu".

On je za predstojeći festival odabrao dramske predstave "Nasrtaji na njen život" (na fotografiji) po tekstu Martina Krimpa u režiji Anđelke Nikolić i izvođenju SNP-a, "Pomorandžinu koru" Maje Pelević u režiji Kokana Mladenovića i izvođenju Novosadskog pozorišta/Ujvideki sinhaza.

Subotičko pozorište/kazalište "Deže Kostolanji" izvešće autorski projekat Andraša urbana "Plaža" po motivima romana "Stranac" Albera Kamija a Narodno pozorište u Kikindi takmičiće se s predstavom "Karolina Nojber", po tekstu Nebojše Romčevića u režiji Nenada Gvozdenovića.

Narodno pozorište/Narodno kazalište/Nep sinhaz u Subotici nastupiće s dramom "Banović Strahinja", prema tekstu Borislava Mihajlovića Mihiza u režiji Andraša Urbana dok će somborsko Narodno pozorište izvesti dramu "Nora" Henrika Ibzena u režiji Predraga Štrpca.

Domaćin festivala, Narodno pozorište "Toša Jovanović" predstaviće se delom "Gama Kas" po tekstu Milene Bogavac u režiji Irene Ristić.

Selektor je izabrao i četiri "odlične lutkarske predstave za decu" i to "Slavuj i kineski car" u izvođenju kikindskog Narodnog pozorišta, novosadsko Pozorište mladih izvešće "Tri praseta", zrenjaninsko Narodno pozorište nastupiće s delom "Guskalica", a "Uspavanu lepoticu" izvešće Pozorište "Dobrica Milutinović" iz Sremske Mitrovice.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Repertoar 60. festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2010, 16:06

NOVI SAD - Na 60. festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine takmičiće se 7 dramskih i 4 predstave za decu, saopštili su organizatori...Festival će biti održan od 12. do 18. aprila, ponovo u Zrenjaninu...Izveštava novinarka Radio Novog Sada Tatjana Novčić-Matijević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.