Dronovi će meriti koliko energije troše i rasipaju javni objekti u Zrenjaninu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2020, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dronovi će meriti koliko energije troše i rasipaju javni objekti u Zrenjaninu

Koliko energije troše javni objekti u Zrenjaninu, a koliko rasipaju? To će utvrditi dron sa termovizijskom kamerom koji će proveriti koliko su ti objekti energetski efikasni. U ovom pilot-projektu prve učestvuju Gimnazija i Ekonomska i Tehnička škola iz ovog grada. Unakrsnom analizom dobijenih podataka biće poznata energetska svojstva ovih školskih objekata, ali i kakav vazduh udišu srednjoškolci.

Kada uskoro bude završen master plan održive energije za Srednjobanatski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << okrug, Zrenjanin će biti jedan od malobrojnih gradova koji će imati plan kao osnovu za dalji razvoj u domenu planiranja i upravljanja akcijama za uštedu energije i korišćenja obnovljivih izvora energije. Moći će da planira kako da štedi energiju i koristi sve čiste izvore. Kroz ovaj plan pružaju se i mogućnosti korišćenja sredstava iz međunarodnih fondova.

"U saradnji sa kolegama iz Rumunije, u junu prošle godine započeli smo projekat pod nazivom "Pametna i održiva potrošnja energije", kaže, za "Novosti", Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.- Taj projekat se realizuje u okviru IPA programa prekogranične saradnje Rumunije i Srbije, tj. Temišvara i Zrenjanina, u kojem je vodeći partner naš grad, a ostali su Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj - Banat, Grad Temišvar i Klaster održive energije Rumunije - ROSENC.

Ovaj projekat traje do marta 2021. godine, a njegova ukupna vrednost je 852.000 evra. Kako ističe Radišić, trenutno jedna od značajnijih aktivnosti je istraživanje i prikupljanje podataka o energetskoj efikasnosti javnih objekata.

"Uz najsavremeniju opremu za termovizijsko snimanje, kao što su dron i kamera poslednje generacije, dolazićemo do najpreciznijih podataka o stanju energetske efikasnosti javnih i drugih objekata na teritoriji Zrenjanina", kaže Radišić. "Ova opreme je ovih dana puštena u probni rad. Malo nas je omeo neplanirani raspust, tj. to što učenici trenutno ne idu u školu zbog epidemije gripa, ali ćemo sve nadoknaditi."

Uz niz edukacija za različite ciljne grupe, pilot-akcije i uspostavljanje sistema za inteligentno praćenje, kao najvažnija aktivnost projekta predviđa se izgradnja prve pametne zgrade u Banatu. U planu je i osnivanje regionalnog centra za energetsku efikasnost u Zrenjaninu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.