Žene iz udruženja Oslobodimo bradavice: Toples je naše pravo

Izvor: B92, 02.Jun.2016, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene iz udruženja "Oslobodimo bradavice": Toples je naše pravo

Jedno američko udruženje građana “Oslobodimo bradavice”, koje se bori za jednakost polova, tuži grad u Koloradu zbog toga što zabranjuje gole grudi na javnim mestima.

Osnivač grupe Britani Hogland i članica Samanta Siks podnele su tužbu kako bi se borile protiv “seksističkih” i “puritanskih” propisa koji zabranjuju ženama da se pojavljuju u toplesu.

Ove dve žene čak su organizovale i konferenciju za medije noseći majice sa slikom golih grudi. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

U oktobru je gradsko veće odbilo ideju da žene slobodno hodaju obnaženog poprsja, ali je dalo saglasnost za to da zakon prilagodi tako da majkama dozvoli podoj na javnim mestima.

U tužbi se ističe da se ženama zabranjuje da pokazuju svoje grudi i bradavice na javnim mestima, dok se muškarcima i dečacima to dozvoljava. Dame koje se ogluše o zakon suočavaju se s mogućnošću zatvorske kazne od 180 dana i novčanom kaznom od oko 2.500 dolara.

U tužbi stoji da je fraza iz zakona “Ženama se zabranjuje...” seksistička i time neustavna.

Zasad, trideset država SAD dozvoljava ženama da se na javnim mestima pojavljuju obnažene do struka.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Borba tek počinje: Tuže grad jer zabranjuje toples!

Izvor: Vesti-online.com, 02.Jun.2016

Američko udruženje građana "Oslobodimo bradavice" koje se bori za jednakost polova, tužilo je grad u Koloradu zbog toga što zabranjuje gole grudi na javnim mestima...Osnivač grupe Britani Hogland i članica Samanta Siks podnele su tužbu, kako bi se borile protiv "seksističkih" i "puritanskih" propisa...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.