Zapadna Srbija: Otvorila se ogromna rupa u zemlji

Izvor: B92, 27.Feb.2016, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapadna Srbija: Otvorila se ogromna rupa u zemlji

U selu Biohane kod Tutina, na jugozapadu Srbije, pre nekoliko dana pojavila se velika rupa u zemlji, prečnika oko petnaest metara.

Iako je takva pojava na ovom području zabeležena prvi put, stručnjaci iz te oblasti navode da je to uobičajeno i karakteristično za područja krasa.

Meštani sela udaljenog par kilometara od Tutina i granice sa Crnom Gorom su prilično iznenađeni.

Rupa se pojavila preko noći na nekoliko desetina metara od seoskog puta i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na par stotina metara iznad nekoliko kuća i objekata.

Radoznali građani dolaze na mesto gde je rupa "progutala" zemlju, razgledaju, slikaju mobilnim telefonima i nagađaju o razlozima zbog kojih se, kako kažu, "zemlja otvorila". Neki zaključuju i da je to jedan od znakova sudnjeg dana.

Mesto na kojem se obrušila zemlja obišli su predstavnici nadležnih organa i iz bezbednosnih razloga trakom obeležili to mesto.

Član opštinskog veća Tutina zadužen za bezbednost Rahman Fekić kaže da se na teritoriji ove opštine prvi put pojavila ovolika rupa.

"Izašli smo na lice mesta sa pripadnicima policije, vatrogasne službe i Sektora za vanredne situacije, obeležili smo mesto i postavićemo radi bezbednosti ogradu na tom terenu. Angažovaćemo i stručna lica kako bi se ispitao razlog ovakve pojave", rekao je Fekić.

Geolog hidrologije i asistent na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru Zdravko Pantelić, objasnio je da do nastajanja ovakvih rupa na površini zemlje dolazi prilikom urušavanja svoda tavanica izgrađenih od krečnjačkih stena, pod dejstvom voda.

"Pod dejstvom atmosferskih padavina vode se obogaćuju karbonatnom kiselinom, razjedaju taj krečnjak i onda dolazi do urušavanja svoda kaverni koje se nalaze unutar zemlje, i do pojave tih rupa koje se nazivaju i besvodne pećine. To je samo jedan od geoloških procesa u karskim terenima i posebno je izražen u ovom periodu kada se javlja više podzemnih voda", pojasnio je Pantelić.

Dodao je da u tutinskoj opštini oko osamdeset odsto područja čini područje krečnjaka i da ljudi ne mogu da utiču na ovu pojavu.

Zbog krečnjačkih stena koje propuštaju vodu, pojava otvaranja rupa česta je na području Pešterske visoravni, gde postoji znatan broj vrtača, uvala, ponora, pećina... Geolozi, podvlači Pantelić, bez prethodnog snimanja terena, za šta su potrebna značajna materijalna sredstva, ne mogu unaprijed prognozirati gdje može da dođe do pojave sličnih rupa i propadanja zemljišta.

"Snimanje čitave teritorije opštine je tehnički neuzvodljivo, jer je dosta skupo. Tom metodologijim se definišu mesta tih kaverni ili potencijalne pojave kaverni. Čitavo to područje je područje krečnjaka, tektonskih predisponiranih", kaže Pantelić.

Na Pešteri, gde je nekada postojalo ledničko jezero, pojava rupa je gotovo uobičajena i česta, jer podzemni vodotokovi stvaraju kaverne koje se obrušavaju. Dešavalo se da se na sasvim neočekivanim lokacijama, livadama i ravnom terenu, pojave rupe duboke i do nekoliko desetina metara. U selu Tuzinje, na imanju Murata Kurtanovića, pojavila se rupa prečnika jednog metra, koja se kasnije obrušavanjem proširila.

Prema rečima Pantelića, sasvim je evidentno da će najavljena izgradnja autoputa preko Peštere i dalje, prema Jadranu, biti uslovljena ispitivanjem terena zbog iznenadnih pojava ovakvih rupa u zemlji.

"Ko će moći da garantuje da na nekoj deonici neće doći do formiranja jednog takvog ponora, urušavanja tog infrastruktunog objekta i gubitka nečijeg života", poručio je inženjer hidrogeologije.

Fenomen pojave rupa u zemlji u regionu i svetu sve je učestaliji. U poslednjh nekoliko godina ogromne rupe su se, zbog podvodnih voda, pojave gasa ili obilnih padavina, javljale i u naseljima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

BEZDAN KOD TUTINA Rupa duboka 30 metara nastala na Pešterskoj visoravni

Izvor: Blic, 28.Feb.2016, 16:13

Na Pešterskoj visoravni, u selu Biohane, pojavila se rupa u zemlji prečnika 15 metara i dubine tridesetak metara što je izazvalo iznenađenje zabrinutost među meštanima...Kako kažu, ni stariji žitelji ovog sela udaljenog desetak kilometara od Tutina, ne pamte da zemlja ovako “otvorila”, pa...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.