Najnovije vesti
Vesti Srbija
BEZDAN KOD TUTINA Rupa duboka 30 metara nastala na Pešterskoj visoravni

BEZDAN KOD TUTINA Rupa duboka 30 metara nastala na Pešterskoj visoravni

Na Pešterskoj visoravni, u selu Biohane, pojavila se rupa u zemlji prečnika 15 metara i dubine tridesetak metara što je izazvalo iznenađenje zabrinutost među meštanima.

Tutin rupa u zemlji Foto: N. Kočović / RAS Srbija
Tutin rupa u zemlji
Foto: N. Kočović / RAS Srbija

Kako kažu, ni stariji žitelji ovog sela udaljenog desetak kilometara od Tutina, ne pamte da zemlja ovako “otvorila”, pa pojedinci, što u šali, što u zbilji, komentarišu da je to predznak “nadolazećeg sudnjeg dana”.

- Srećom se ovaj bezdan pojavio daleko od seoskog puta i naših domova, pa nije bilo nikakve štete. Još uvek ne spavamo spokojno od straha da se zemlja opet ne otvori, iako nas stručnjaci uveravaju da je to malo verovatno - pričaju meštani Biohana dok obilaze ovu, sada već, znamenitost njihovog sela.

Foto: N. Kočović / RAS Srbija

U lokalnoj samoupravi Tutina kažu da su preduzete sve mere kako bi ova lokacija bila obezbeđena.

- Rupa je ograđena trakom i ono što je najbitnije je da se ne širi u prečniku pa kuće, udaljene stotinak metara od nje, nisu nikako ugrožene. Angažovaćemo i stučnjake koji će istražiti ovo mesto i utvrditi da li ima opasnosti od novog urušavanja tla – kaže Rahman Fekić, član Opštinskog veća Tutina.

Foto: N. Kočović / RAS Srbija

Iako meštani Biohana tvrde da se urušavanje tla prvi put desila u njihovom selu, stručnjaci tvrde da su ovakve pojave na Pešterskoj visoravni uobičajene i česte.

Geolog hidrologije i asistent na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru Zdravko Pantelić objašnjava da se rupe u zemlji pojavljuju prilikom urušavanja tavanica kaverni (pećina) usled dejstva vode, pogotovo tokom kišnog perioda.

- Pešter je kraški predeo, nekada ledničko jezero, pa se zbog krečnjačkih stena koje propuštaju vodu u zemlji često javljaju rupe, uvale, vrtače, ponori i pećine. Radi se o uobičajenim geološkim procesima za koje se, bez prethodnog snimanja geologa, ne može predvideti gde će se pojaviti – kaže Pantelić.

On dodaje da se rupa u Biohanu gotovo sigurno više neće širiti u prečniku i da će vremenom doći do njenog popunjavanja.

Rupe opasnost po Koridor 11

Česta pojava rupa u zemlji mogla bi predstavljati realnu opasnost po Koridor 11 čija ruta prolazi preko Pešteri.

- Pre izgradnje tog autoputa neophodno je uraditi procenu rizika kako bi se videlo koje su deonice rizične i gde postoje veće šanse od urušavanja zemljišta. Međutim, verujem da to ne bi trebalo da predstavlja veći problem, jer je Hrvatska, kao i Pešter, kraški predeo, pa joj nije smetalo da izgradi autoputeve – ističe Pantelić.