BEZDAN KOD TUTINA Rupa duboka 30 metara nastala na Pešterskoj visoravni

Izvor: Blic, 28.Feb.2016, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BEZDAN KOD TUTINA Rupa duboka 30 metara nastala na Pešterskoj visoravni

Na Pešterskoj visoravni, u selu Biohane, pojavila se rupa u zemlji prečnika 15 metara i dubine tridesetak metara što je izazvalo iznenađenje zabrinutost među meštanima.

Kako kažu, ni stariji žitelji ovog sela udaljenog desetak kilometara od Tutina, ne pamte da zemlja ovako “otvorila”, pa pojedinci, što u šali, što u zbilji, komentarišu da je to predznak “nadolazećeg sudnjeg dana”.

- Srećom se ovaj bezdan pojavio daleko od seoskog puta i naših domova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pa nije bilo nikakve štete. Još uvek ne spavamo spokojno od straha da se zemlja opet ne otvori, iako nas stručnjaci uveravaju da je to malo verovatno - pričaju meštani Biohana dok obilaze ovu, sada već, znamenitost njihovog sela.

U lokalnoj samoupravi Tutina kažu da su preduzete sve mere kako bi ova lokacija bila obezbeđena.

- Rupa je ograđena trakom i ono što je najbitnije je da se ne širi u prečniku pa kuće, udaljene stotinak metara od nje, nisu nikako ugrožene. Angažovaćemo i stučnjake koji će istražiti ovo mesto i utvrditi da li ima opasnosti od novog urušavanja tla – kaže Rahman Fekić, član Opštinskog veća Tutina.

Iako meštani Biohana tvrde da se urušavanje tla prvi put desila u njihovom selu, stručnjaci tvrde da su ovakve pojave na Pešterskoj visoravni uobičajene i česte.

Geolog hidrologije i asistent na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru Zdravko Pantelić objašnjava da se rupe u zemlji pojavljuju prilikom urušavanja tavanica kaverni (pećina) usled dejstva vode, pogotovo tokom kišnog perioda.

- Pešter je kraški predeo, nekada ledničko jezero, pa se zbog krečnjačkih stena koje propuštaju vodu u zemlji često javljaju rupe, uvale, vrtače, ponori i pećine. Radi se o uobičajenim geološkim procesima za koje se, bez prethodnog snimanja geologa, ne može predvideti gde će se pojaviti – kaže Pantelić.

On dodaje da se rupa u Biohanu gotovo sigurno više neće širiti u prečniku i da će vremenom doći do njenog popunjavanja.

Rupe opasnost po Koridor 11

Česta pojava rupa u zemlji mogla bi predstavljati realnu opasnost po Koridor 11 čija ruta prolazi preko Pešteri.

- Pre izgradnje tog autoputa neophodno je uraditi procenu rizika kako bi se videlo koje su deonice rizične i gde postoje veće šanse od urušavanja zemljišta. Međutim, verujem da to ne bi trebalo da predstavlja veći problem, jer je Hrvatska, kao i Pešter, kraški predeo, pa joj nije smetalo da izgradi autoputeve – ističe Pantelić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.