Vrsta papagaja na rubu izumiranja: Preti opasna infekcija VIDEO

Izvor: B92, 16.Jun.2019, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrsta papagaja na rubu izumiranja: Preti opasna infekcija VIDEO

Poslednja ptičica koju je infekcija zahvatila, imala je tek nešto više od tri meseca kad je uginula u zoološkom vrtu u Oklandu

Novozelandska autohtona vrsta papagaja kakapo je na rubu izumiranja zbog opasne gljivične infekcije.

Petina ovih ptica je ugrožena zbog aspergiloze, infekcije koja napada disajne organe, a već je sedam jedinki uginulo u poslednjih nekoliko meseci.

, piše Jutarnji.hr .

Ova vrsta ptice je postala popularna nakon što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je pokušala da se pari a glavom Marka Karvardinea, zoologa i fotografa, koji je sa poznatim glumcem i komičarem Stefenom Frajom pre deset godina snimao dokumentarac za BBC na Novom Zelandu.

Kasnije je kakapo proglašen “party papagajem”, a Fraj je od tada postao zaštitnik ovih ptica koje inače ne mogu da lete.

Nekada je ova vrsta papagaja živela širom Novog Zelanda, ali su im ljudi uništili prirodno stanište, a potom ih je i zadesila infekcija i tako se našla na granici izumiranja.

Stotinu stručnjaka ulaže napore da spasi preostalih dvestotinak papagaja.

Ukupna populacija broji još 72 ženke i 142 mužjaka, čija težina može biti i preko dva kilograma. Stanište im je na udaljenim ostrvima, daleko od predatora.

Čim se primeti da je ptica bolesna, premešta se na veće ostrvo gde se radi dijagnostika, CT, a potom i intenzivna terapija koja može potrajati i mesecima.

Iz zoološkog vrta u Oklandu su rekli da je poslednja ženka uginula zbog ozbiljne infekcije pluća, jer nisu mogli da je pošalju na operaciju koja bi joj omogućila normalno disanje.

Ministarka za zaštitu životne sredine Eugeni Saž izjavila je za novozelandski portal “Stuff”: “Svaki put kada jedan kakapo ugine, to je tužan dan za nas”.

U maju ove godine veterinari na Novom Zelandu izveli su prvu operaciju mozga na nekoj ptici ikada, a sve u naporima za opstanak vrste. Teška i zahtevna operacija na 56 dana staroj ptičici bila je uspešna i nekoliko nedelja kasnije veterinari su objavili da je papagaj u odličnom stanju i da ga čeka povratak u prirodu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.