Sokoj odgovorio Džoniju Štuliću o milionima evra: Nismo ni mogli da ubiramo naknadu

Izvor: B92, 05.Mar.2021, 20:59

Sokoj odgovorio Džoniju Štuliću o "milionima evra": Nismo ni mogli da ubiramo naknadu

Branimir Džoni Štulić, nekadašnji frontmen benda Azra, ponovo navodi da već četiri decenije vodi borbu oko naknade za emitovanje njegove muzike. Izneo je optužujuće tvrdnje na račun Sokoja (Savez kompozitora Jugoslavije), ističući da je oštećen za više miliona evra. Sokoj odgovorio demantijem: Ne postoje neplaćeni tantijemi na ime gospodina Štulića.

Odgovor organizacije Sokoj, na tvrdnje Branimira Štulića prenosimo u celosti:

"Branimir Štulić je istupio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz članstva u organizaciji Sokoj u septembru 1981. godine, kojom prilikom mu je saopšteno da će napuštanje proizvoditi dejstvo počev od 1.1.1982. godine.

Nakon napuštanja Sokoja, g. Štulić nije pristupio nijednoj svetskoj organizaciji za kolektivno ostvarivanje prava. Dakle, punih 39 godina kompletan autorski repertoar g. Štulića ne spada u repertoar koji zastupa organizacija Sokoj (ni po osnovu direktnog članstva, niti po bilateralnim ugovorima sa drugim organizacijama za kolektivno ostvarivanje autorskog prava).

Sokoj (niti bilo koja druga organizacija) nije mogao dati dozvolu za korišćenje Štulićevih dela (tj. izdatim dozvolama njegova dela nisu bila obuhvaćena) što znači da bi autor morao sa svakim pojedinačnim korisnikom, gde zakon dozvoljava, za svaki posebni način korišćenja da odvojeno reguliše svoja prava i eventualno potražuje naknadu.

Na osnovu svega gore navedenog, Sokoj (niti bilo koja druga organizacija ) nije ni mogao da ubira naknadu za korišćenje njegovih dela, tako da ne postoje neisplaćeni tantijemi na ime g. Štulića."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.