SAKOM nastavlja da podržava studente iz Srbije i Azerbejdžana

Izvor: B92, 11.Mar.2024, 12:04

SAKOM nastavlja da podržava studente iz Srbije i Azerbejdžana

U vreme Novruza, azerbejdžanskog praznika koji kroz četiri utorka slavi dolazak proleća, Srpsko-azerbejdžanska privredna komora „SAKOM“ priredila je tradicionalno svojim stipendistima događaj u okviru kog su bili u prilici da saznaju više o azerbejdžanskoj kulturi, istoriji, tradiciji i obrazovnom sistemu.

Na taj način, SAKOM je učinio korak više u približavanju dva naroda, koje veže tradicionalno prijateljstvo. Događaj je organizovan u saradnji sa Ambasadom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Republike Azerbejdžan u Republici Srbiji.

Tokom tri godine, SAKOM je obezbedio stipendije za više od 50 vrednih studenata iz Srbije, ali i za njihove kolege iz Azerbejdžana koji studiraju u Srbiji. Studenti dobijaju stipendiju tokom čitave godine, a podrška se pruža prvestveno onima koji se suočavaju sa finansijskim izazovima, ali istovremeno pokazuju izuzetne akademske sposobnosti, kao i razvijen osećaj društvene odgovornosti.

Nj.E. Kamil Hasijev, ambasador Republike Azerbejdžan u Srbiji, na početku svog obraćanja, pozdravio je okupljene stipendiste izrazivši ponos što vidi toliko mladih ljudi jer su, kako kaže, mladi budućnost svakog naroda.

„Posebno me raduje što su nam gosti studenti jer je mladost budućnost svakog naroda. Ali, oni nisu samo budućnost, već i sadašnjost koju upravo oni oblikuju u ovom trenutku dok razgovaramo. Takođe, mladi su ti koji mogu da doprinesu daljem jačanju prijateljstva dva naroda kroz povezivanje sa azerbejdžanskim studentima i kroz studiranje u Azerbejdžanu. A svi možemo da se saglasimo da su odnosi Srbije i Azerbejdžana odlični, zasnovni na prijateljstvu koje traje dugo“, istakao je Nj.E. Hasijev i pozvao sve prisutne da posete Azerbejdžan.

Stojan Vučinić, student treće godine Pravnog fakulteta, poreklom sa Kosova i Metohije, kaže da je stipendija SAKOM-a za njega i njegovu porodicu predstavljala odlučujući korak u odluci da studira u Beogradu.

„Ovo za nas predstavlja veliku finansijku olakšicu, a osim toga, SAKOM je pomogao naš razvoj i kroz razna usavršavanja i predavanja. Kroz to smo shvatili da naš lični uspeh mora pratiti i pomoć drugima – to nas SAKOM uči i to smo i videli na SAKOM-ovim delima“, istakao je Vučinić.

Jovana Ristić, koja je uz pomoć SAKOMO-ove stipendije završila Turski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, kaže da joj je ta stpendija značila kako finansijski, tako i na mnoge druge načine.

„Tokom tri godine trajanja stipendije, sakupila sam brojna vredna iskustva, prijatelje i značajne kontakte. To je nešto zbog čega ću se zauvek osećati delom SAKOM-a.“

Student treće godine Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Petar Isaković ističe da mu, tokom tri godine koliko je stipendista SAKOM-a, ova organizacija pruža nesebičnu podršku.

„SAKOM-ova stipendija je svima nama koji smo stipendisti olakšala studije kako u materijalnom smislu, tako i u svakom drugom. U ovoj organizaciji uvek nailazim na reči podrške, a što je još važnije, nailazim na ljude koje mogu da nazovem pravim prijateljima.“

Iz SAKOM-a ističu da ovaj događaj nije samo pružio dragocen uvid u bogato nasleđe Azerbejdžana, već je i dodatno osnažio veze između studenata i kultura naših zemalja. Kako navode, zahvaljujući ovoj inicijativi, njihovi stipendisti su ne samo proširili svoje horizonte, već su i produbili međunarodno prijateljstvo i razumevanje, što će im zasigurno koristiti u njihovim budućim naporima da doprinesu društvu u celosti.

O SAKOM-u:

Udruženje Srpsko-azerbejdžanska privredna komora „SAKOM“ kao nevladina i neprofitna organizacija okuplja društveno odgovorne kompanije koje su povezane idejom humanosti i željom da doprinesu jačanju kulturnih i poslovnih veza između srpskog i azerbejdžanskog naroda. Trenutno SAKOM ujedinjuje 24 građevinske kompanije, koje zajedno učestvuju u realizaciji ključnih infrastrukturnih projekata u Srbiji, dok u sklopu SAKOM-a društveno odgovorno reaguju na izazove sa ciljem da budu korisni članovi zajednica u kojima posluju.

Pored stipendija za studente, SAKOM je realizovao brojne projekte i donacije u cilju podrške društvenoj zajednici, kao što je donacija obuće i uniformi KBC Zemun, za vreme vanrednog stanja, izazvanog koronavirusom. Takođe, Udruženje neguje prijateljstvo sa četrnaestovekovnim manastirom „Duboki potok” sa severa Kosova, koji predstavlja nepokretno kulturno dobro, te je doprineo očuvanju kulturnog nasleđa za buduće generacije zahvaljući donaciji kompjuterske opreme i sredstava za bibliotekarski orman za čuvanje starih restauriranih spisa iz 16. veka.

Međutim, to nisu jedine humanitarne akcije u kojima je SAKOM učestvovao zajedno sa svojim članovima. S obzirom na podršku Azerbejdžana borilačkim sportovima na globalnom nivou, kao i na izvanredne rezultate Azerbejdžanaca i Srba na međunarodnim takmičenjima, SAKOM je prošle godine odlučio da podrži izuzetno humanu akciju dva sportska udruženja „VIN Akademija“ iz Beograda i Džudo kluba „Kukolj tim“ koja promoviše borilačke veštine za slepe i slabovide. Osim toga, kroz saradnju sa sportskim udruženjem „VIN“, SAKOM je obezbedio besplatno treniranje u ovom klubu svim stipendistima SAKOM-ovog programa stipendiranja za studente sa finansijskim poteškoćama koji je bio pokrenut u oktobru 2020. godine i od tada postao najvažniji SAKOM-ov projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SAKOM NASTAVLJA DA PODRŽAVA STUDENTE IZ SRBIJE I AZERBEJDŽANA 

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Mar.2024

U vreme Novruza, azerbejdžanskog praznika koji kroz četiri utorka slavi dolazak proleća, Srpsko-azerbejdžanska privredna komora "SAKOM" priredila je tradicionalno svojim stipendistima događaj u okviru kog su bili u prilici da saznaju više o azerbejdžanskoj kulturi, istoriji, tradiciji i obrazovnom...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.