SAKOM NASTAVLJA DA PODRŽAVA STUDENTE IZ SRBIJE I AZERBEJDŽANA 

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Mar.2024, 14:51

SAKOM NASTAVLJA DA PODRŽAVA STUDENTE IZ SRBIJE I AZERBEJDŽANA 

U vreme Novruza, azerbejdžanskog praznika koji kroz četiri utorka slavi dolazak proleća, Srpsko-azerbejdžanska privredna komora "SAKOM" priredila je tradicionalno svojim stipendistima događaj u okviru kog su bili u prilici da saznaju više o azerbejdžanskoj kulturi, istoriji, tradiciji i obrazovnom sistemu. Na taj način, SAKOM je učinio korak više u približavanju dva naroda, koje veže tradicionalno prijateljstvo. Događaj je organizovan u saradnji sa Ambasadom Republike Azerbejdžan >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Republici Srbiji

Tokom tri godine, SAKOM je obezbedio stipendije za više od 50 vrednih studenata iz Srbije, ali i za njihove kolege iz Azerbejdžana koji studiraju u Srbiji. Studenti dobijaju stipendiju tokom čitave godine, a podrška se pruža prvestveno onima koji se suočavaju sa finansijskim izazovima, ali istovremeno pokazuju izuzetne akademske sposobnosti, kao i razvijen osećaj društvene odgovornosti.

Nj.E. Kamil Hasijev, ambasador Republike Azerbejdžan u Srbiji, na početku svog obraćanja, pozdravio je okupljene stipendiste izrazivši ponos što vidi toliko mladih ljudi jer su, kako kaže, mladi budućnost svakog naroda.

- Posebno me raduje što su nam gosti studenti jer je mladost budućnost svakog naroda. Ali, oni nisu samo budućnost, već i sadašnjost koju upravo oni oblikuju u ovom trenutku dok razgovaramo. Takođe, mladi su ti koji mogu da doprinesu daljem jačanju prijateljstva dva naroda kroz povezivanje sa azerbejdžanskim studentima i kroz studiranje u Azerbejdžanu. A svi možemo da se saglasimo da su odnosi Srbije i Azerbejdžana odlični, zasnovni na prijateljstvu koje traje dugo - istakao je Nj.E. Hasijev i pozvao sve prisutne da posete Azerbejdžan.

Stojan Vučinić, student treće godine Pravnog fakulteta, poreklom sa Kosova i Metohije, kaže da je stipendija SAKOM-a za njega i njegovu porodicu predstavljala odlučujući korak u odluci da studira u Beogradu.

- Ovo za nas predstavlja veliku finansijku olakšicu, a osim toga, SAKOM je pomogao naš razvoj i kroz razna usavršavanja i predavanja. Kroz to smo shvatili da naš lični uspeh mora pratiti i pomoć drugima – to nas SAKOM uči i to smo i videli na SAKOM-ovim delima - istakao je Vučinić.

Jovana Ristić, koja je uz pomoć SAKOMO-ove stipendije završila Turski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, kaže da joj je ta stpendija značila kako finansijski, tako i na mnoge druge načine.

- Tokom tri godine trajanja stipendije, sakupila sam brojna vredna iskustva, prijatelje i značajne kontakte. To je nešto zbog čega ću se zauvek osećati delom SAKOM-a.

Student treće godine Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Petar Isaković ističe da mu, tokom tri godine koliko je stipendista SAKOM-a, ova organizacija pruža nesebičnu podršku.

- SAKOM-ova stipendija je svima nama koji smo stipendisti olakšala studije kako u materijalnom smislu, tako i u svakom drugom. U ovoj organizaciji uvek nailazim na reči podrške, a što je još važnije, nailazim na ljude koje mogu da nazovem pravim prijateljima.

Iz SAKOM-a ističu da ovaj događaj nije samo pružio dragocen uvid u bogato nasleđe Azerbejdžana, već je i dodatno osnažio veze između studenata i kultura naših zemalja. Kako navode, zahvaljujući ovoj inicijativi, njihovi stipendisti su ne samo proširili svoje horizonte, već su i produbili međunarodno prijateljstvo i razumevanje, što će im zasigurno koristiti u njihovim budućim naporima da doprinesu društvu u celosti.

Izvor: Promo

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.