Pričanje unazad: Poseban jezik i talenat mladog Jovana VIDEO

Izvor: B92, 03.Sep.2020, 18:54

Pričanje unazad: Poseban jezik i talenat mladog Jovana VIDEO

Mnogima od nas teško je da zapamtimo najobičnije podatke ili brojeve, a Jovan Jeremić iz Ivanjice uspeva čak da ih zapamti u trenutku i celu rečenicu ispriča unazad.

Sve što čuje i pomisli sa lakoćom pretvara u obrnuti redosled reči ili brojeva, kao da pritisne dugme koje vraća snimak unazad. Kaže da je talenat otkrio sa 15 godina.

"Jedno veče legao sam da spavam i sve što se od predmeta nalazilo u sobi ja sam probao da govorim unazad i onda sam video da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imam taj talenat”, kaže Jeremić.

Za njega je to svakodnevna pojava, koju svesno kontroliše i na neki način je postala njegov hobi. U srednjoj školi mu nisu verovali da ima tu vrstu sposobnosti sve dok je nije dokazao pred celim razredom.

"Sećam se kada sam odgovarao geografiju kod razredne u srednjoj školi, ona me je pitala da odgovaram unazad. Onda mi je drug šapnuo, ti pričaj bilo šta, ona te neće razumeti", priseća se kroz osmeh Jeremić.

Roditelji kažu da je od malih nogu bio specifičan i izdvajao se od druge dece po sposobnosti da brzo uči i usvaja nova znanja.

"On je otvarao svoj računar sa sedam godina i vraćao sve delove na svoje mesto", kaže Jovanova majka Biljana Jeremić

Nekada iz šale priča unazad tako da porodica i prijatelji ne znaju šta je rekao, a njegov otac kaže da samo on ima taj talenat u porodici.

"Prosto je bilo neverovatno ljudima da razgovor koji mi vodimo on može istom brzinom da izgovori unazad", rekao je Jovanov otac Rade Jeremić.

Pričanje i pisanje unazad zahteva moć brzog pamćenja i odlične koncentracije, pa se Jovan lako snađe u svakoj životnoj situaciji.

"Kada sam imao 13 godina, znao sam u mom mestu sve registarske oznake automobile", kaže Jovan.

Na jesen Jovana očekuju prvi studentski dani, ali i nešto još važnije – obaranje Ginisovog rekorda koji drži devojka iz Indije. Kako bi to postigao moraće da speluje unazad 50 reči za manje od minut i sedam sekundi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Oišrvaz mas ujizanmig u icinjavi" Jovan je JEDINI ČOVEK U SRBIJI koji zna šta ovo znači

Izvor: Blic, 04.Sep.2020, 11:49

Dok je mnogima teško da zapamte čak i najjednostavnije podatke ili niz brojeva, Jovan Jeremić iz Ivanjice ima sposobnost da zapamti čitave rečenice i izgovori ih unazad.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.