Pobednika čuva obezbeđenje: Vraća se na postament gde je potpuno bezbedan FOTO

Izvor: B92, 13.Feb.2020, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobednika čuva obezbeđenje: Vraća se na postament gde je potpuno bezbedan FOTO

Spomenik Pobednik, čija je rekonstrukcija trajala više meseci, sutra će biti vraćen na staro mesto, postament na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave, gde će ga do tada čuvati obezbeđenje.

"Obezbeđenje će ga čuvati i večeras i sutra, sve dok ne bude na postamentu gde je potpuno bezbedan", rekla je direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković.

Posle toga, pojasnila je, predstoji još 15-tak dana radova koji podrazumevaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostatak posla na spajanju skultpure i svih ostalih segmenata, kao i radove na samom platou.

"Kada početkom marta uklonimo skele, Pobednik će u potpunosti biti dostupan javnosti", dodala je Vučković. Istakla je da je bila velika čast i odgovornost raditi na projektu rekonstrukcije Pobednika.

"I dalje imamo tremu i bićemo u potpunosti sigurni da je sve kako treba onog momenta kada spomenik bude na postamentu", dodala je Vučković.

Vraćanje Pobednika na postament počeće sutra u 11 sati, a previđeno je da bude završeno do 13 sati, zbog čega će Gornji grad Beogradske tvrđave biti zatvoren za posetioce od 6 do 13 sati.

Bronzana skulptura Pobednika skinuta je sa postamenta 10. oktobra prošle godine i odneta u Smederevo, u atelje vajara Zorana Kuzmanovića, gde su izvršeni radovi na restauraciji.

U međuvremenu, završeni su radovi na statičkoj sanaciji temelja spomenika i konzervatorsko-restauratorski radovi na stubu i postamentu.

Pobednik je podignut 1928. godine na Gornjem gradu Beogradske tvrđave, povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Čine ga bronzana muška figura sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj, rad vajara Ivana Meštrovića, kao i postament koji je koncipiran u vidu dorskog stuba sa kanelurama na visokoj kubičnoj bazi koji je autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.

U pitanju je jedan od simbola grada Beograda, visine oko četiri metra koji sa novom konstrukcijom teži oko 1.400 kilograma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.