Otkriveni najstariji fosili na Zemlji (VIDEO)

Izvor: B92, 01.Sep.2016, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriveni najstariji fosili na Zemlji (VIDEO)

Fosili stari 3,7 milijardi godina pronađeni su na Grenlandu, a naučnici smatraju da bi ovo otkriće moglo da ukaže na postojanje živih organizama van Zemlje.

Fosili su otkriveni nakon otapanja stalnog sloja snega i sadrže stromatolite, za koje istraživači smatraju da su nastali gomilanjem slojeva mikroorganizama.

Fosili su 220 miliona stariji od prethodnih pronađenih i važe za najstarije na svetu.

Istraživači kažu da ’sofisticiranost’ mikroba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukazuje na to da je život na Zemlji postojao i pre više od četiri milijarde godina.

Doktorka Ebigejl Olvud, Nasin stručnjak, kaže da ovo otkriće povećava šansu za postojanjem života na Marsu i još negde u svemiru.

Istraživači u Britaniji i Australiji smatraju da su se stromatoliti pojavili u plitkoj morskoj sredini, kao što je današnja Isua u severozapadnom Grenlandu.

“U skladu sa genetskim molekularnim satom, poreklo života bismo mogli da svrstamo u hadski geološki period, pre četiri milijarde godina. Veruje se da se Zemlja formirala pre 4,6 milijardi godina“, dodaju istraživači.

Oni takođe ističu da otkriće ukazuje da je tada klima bila ujednačena uprkos slabom dopiranju sunčevih zraka i dodaju da je razlog tome to što je u atmosferi bilo više ugljen-dioksida i/ili metana.

Doktorka Olvud kaže da bi dokazi mogli da budu značajni za one koji se bave otkrivanjem života van Zemlje.

Pronađeno kamenje sadrži znake aktivnosti, kao što su oznake drevnih grebena i gomile fragmenata kamenja koji su deponovani tokom drevnih oluja.

Olvudova upozorava da strukture slične stromatolitima mogu da se formiraju i bez živih organizama i dodaje da je bilo teško utvrditi znake postojanja života sa nekoliko pronađenih fosila.

“Otkriće će bez sumnje probuditi kontroverze i spekulacije. Nije bilo organskih ili ćelijskih ostataka, ali je bilo prilično verodostojnih obeležja mikrobioloških aktivnosti. Zemlja je pre 3,7 milijardi godina bila stalna meta asteroida i u periodu formiranja. Ako je život u takvim uslovima mogao da se pojavi i ostavi dokaze postojanja čak i na malom kamenu koji je opstao sve ovo vreme, onda Mars izgleda kao potencijalno stanište za drevne žive organizme“, zaključuje doktorka Olvud.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

BOMBARDOVANJE ASTEROIDIMA Otkriće fosila otkriva misteriju VANZEMALJSKOG ŽIVOTA

Izvor: Blic, 01.Sep.2016

Najstariji fosili do sada otkriveni nalaze se u Grenlandu i potiču iz vremena pre 3,7 milijardi godina, kada su Zemlju još bombardovali asteroidi, saopštili su naučnici nakon otkrića koje će, kako tvrde, imati neverovatne posledice...Stene otkrivene nakon što se otopio nekada trajni sloj snega...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.