Od raka jajnika godiššnje oboli 900, a umre višše od 500 žžena

Izvor: Blic, 08.Maj.2014, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od raka jajnika godiššnje oboli 900, a umre višše od 500 žžena

Beograd - Svetski dan borbe protiv raka jajnika obeležava se danas, a u Srbiji od ove bolesti godišnje oboli više od 900, a umre više od 500 žena.

To je najsmrtonosniji ginekološki kancer, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije Srbija je po broju obolelih i umrlih žena od ove bolesti četvrta na evropskoj skali.

Načelnik hirurgije i dijagnostičko-onkološkog centra GAK Narodni front Vladimir Pažin ukazao je na značaj preventivnih pregleda i ranog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << otkrivanja karcinoma jajnika, koji se uspešno leči ukoliko se dijagnostikuje u ranoj fazi.

- Ne postoji pouzdna skrining metoda za otkrivanje karcinoma jajnika. Samo redovni pregledi mogu da pomognu. I dalje bolest najčešće otkrivamo u stadijumu 3 kada je neizlečiva - naglašio je Pažin.

Državni sekretar ministarstva zdravlja Berislav Vekić ukazao je da je rak jajnika najsmrtonosniji ginekološki kancer i on je sedmi najčešći uzrok umiranja od raka kod žena.

- Precena je da će se do 2030. broj žena obolelih i umrlih od raka jajnika uvećati za 60 odsto. U Srbiji je od 1999. do 2011. godine broj žena obolelih od raka jajnika povećan za 12,9 odsto i umrlih za 20 odsto - rekao je Vekić.

U lečenju ovih pacijenata, kako objašnjava predstavnica Udruženja medikalnih onkologa Srbije Suzana Vasović, kamen temeljac je hirurgija, a zatim hemioterapija i zračna terapija.

- Novina u lečenju je i primena biološke terapije. Istraživanja su pokazala da beološka i hemioterapija odlaže ponovno pojavljivanje tumora i povećavaju preživljavanje. Biološka terapija je registrovana u Evropi, ali još uvek nije kod nas - naglašava Vasović.

Načelnik Sektora za farmakoekonomiju Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Janko Samardžić rekao je da je cilj zdravstvenog fonda da se za ove, ali i sve druge pacijente obezbedi inovativna, savremena terapija i da je to jedino moguće uštedama kroz Pravilnik o kriterijumima stavljanja lekova na listu.

- Nadam se da ćemo imati do kraja godine uštede, a onda možemo ta sredstva preusmeriti na inovativnu terapiju, najsavremenije lečenje - naglasio je Samardžić.

Članica udruženja građana za borbu protiv raka jajnika "Progovori" i osoba koji se već duže bori sa ovom opakom bolešću Zorica Velicki kaže da je karcinom otkrila da 26 godina i to tokom redovnih ginekoloških pregleda jer nije mogla da ostane trudna.

- Odstranjeni su mi svi reproduktivni organi, ali ja se i dalje borim - zaključila je Velicki i dodala da je najvažnije ići regovno na ginekološke preglede i raditi ultrazvučne preglede.

Rak jajnika se godišnje u svetu dijagnostikuje kod 250.000 žena, a prouzrokuje 140.000 smrtnih slučajeva.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Od raka jajnika godišnje umre više od 500 žena

Izvor: Akter, 08.Maj.2014

Svetski dan borbe protiv raka jajnika obeležava se danas, a u Srbiji od ove bolesti godišnje oboli više od 900, a umre više od 500 žena

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.