Nova studija: Obližnja galaksija udara Mlečni put i ruši Sunčev sistem

Izvor: B92, 04.Jan.2019, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova studija: Obližnja galaksija udara Mlečni put i ruši Sunčev sistem

Prema naučnim proračunima, obližnja galaksija udariće u Mlečni put i "katastrofalni događaj" mogao bi da raznese naš Sunčev sistem.

Astrofizičari sa Univerziteta u Daramu u Engleskoj izvršili su kompjutersku simulaciju kako bi saznali više o kretanju Velikog Magelanovog oblaka (LMC), satelitske galaksije koja kruži oko Mlečnog puta.

Ispostavilo se da se LMC kreće tako da će ravno da udari u našu galaksiju. Iako je ova galaksija udaljena 63.000 svetlosnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godina od Mlečnog puta i trenutno se kreće brzinom od 250 milja u sekundi, ona usporava i okreće se ka nama.

Naučnici kažu da će ovaj sudar potresti ceo Mlečni put i, iako možda neće direktno uticati na naš Sunčev sistem, mogao bi da nas "izbaci iz Mlečnog puta u svemir", kako objašnjava vođa istraživanja dr Marijus Koton.

Sudar će prouzrokovati pomeranje zvezda i povećaće rizik od njihovog skretanja u nova gravitaciona polja, što bi moglo da promeni orbitu planeta.

Takođe, moglo bi da dođe i do promene rastojanja između Zemlje i Sunca, što bi učinilo našu planetu previše toplom ili previše hladnom da bi život opstao na njoj.

Ipak, za sada nema mesta za paniku, jer bi opisani događaj mogao da usledi za 2,5 milijardi godina, objašnjavaju naučnici u ovom istraživanju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.