Izvor: B92, 11.Sep.2013, 14:23 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Majstori za pivo: Od kućnog piva glava ne boli
Prvo okupljanje domaćih majstora za pivo obeležilo je poslednje dane avgusta. Svako je doneo pivo koje je pravio kod kuće a usledila je i degustacija 25 različitih vrsta piva.
Kao što se već godinama u našim domovima peče domaća rakija, tako se u Srbiji ponovo od skora, ali i od vajkada pravi i kućno pivo.
Verovatno najstarije piće koje se pilo na Balkanu, mnogo pre vina, pivo ponovo polako zauzima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mesto koje mu pripada. Dovoljno je reći da se u Srbiji pije isključivo jedna vrsta piva, industrijski lager, a da u svetu postoji na stotine drugih vrsta i podvrsta.
Veliki korak napred napravili su srpski Majstori za pivo koji su počeli da prave pivo kod kuće uz minimalan pribor koji je potreban: jedan poveći lonac, malo gaze, termometar... i naravno sastojci kao što su ječmeni slad, hmelj i kvasac.
Okupivši se oko portala Majstori za pivo, domaći pivari su se prvi put sastali uživo na Vračaru. Bilo je to jedno divno druženje, gde je svako doneo svoja piva koja je napravio kod kuće i imao priliku da pokaže pivarsko umeće.
A kvalitet tih piva je vrhunski, kakav je retko ko do sada probao u Srbiji: reč je o nefiltriranim, nepasterizovanim pivima bez konzervansa i aditiva, ali punim ukusa hmelja i slada, napravljenim od najboljih sorti ječma. Oko petnest učesnika ovog lepog skupa je tako imalo priliku da degustira preko 25 vrsta piva.
Maerzen, Koelsch, Stout, Amber, Indian Pale Ale, Scottish Heavy Ale, Belgian Blond, Wheat su samo neki od njih...
Skup je bio neformalnog karaktera, namenjen druženju, razmeni pivskih receptura i naravno degustaciji dobrog piva. A jedna od prednosti domaćeg, kućnog piva jeste da i pored degustacije brojnih piva, sutradan nije bilo mamurluka: od kućnog piva glava ne boli.
Kućna priprema piva je zanimljiv hobi koji ima sve više pristalica i u Srbiji.