
Izvor: B92, 17.Jul.2020, 19:55
Kinezi žrtvuju krabe zbog luksuznihjih specijaliteta
Kinesko ministarstvo poljoprivrede preporučilo je lokalnim vlastima da ispitaju da li uzgajivači luksuznih morskih specijaliteta kao što su morski krastavaci, čija cena u svetu dostiže i 3.500 dolara po kilogramu, koriste visoko toksični zabranjeni insekticid, a koji uništava školjke i rakove.
Morski krastavci se u Kini smatraju posebnim specijalitetom zbog visoke hranjive vrednosti, a upotrebljavaju se i u tradicionalnoj kineskoj medicini, prenosi danas Bloomberg vest kineske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << državne televizije ČTV i dodaje da je Kina u 2017. proizvela morske krastavce u vrednosti oko 4,3 milijarde dolara samo u provincijama Shandong, Liaoning i Fujian.
Ministarstvo je naložilo istragu jer Dilorvos, koji bi trebalo da zaštiti morske krastavce, ubija morska stvorenja poput škampa, kraba, prenela je ČTV koja je prikazala razbacane bočice insekticida pored farmi te akvakulture.
Jedan uzgajivač rekao je da je upotrebio 20 kutija za svoj ribnjak od 3,3 hektara.
ČTV dodaje da je voda iz ribnjaka ispuštana u more bez ikakvog prethodnog tretmana.
Inače, te čudne životinje koje nemaju ni oči, u Aziji su vekovima cenjeni delikates. Dugo su bili namenjeni samo najbogatijima kao specijalna poslastica bogata proteinima. Potražnja je "eksplodarala" pre četiri decenije kada je srednja klasa u Kini porasla i sebi mogla da ih priušti.
Danas se obično suše i pakuju u ukrasne kutije, zatim daju kao pokloni i služe u posebnim prilikama. Od ukupno 1.250 različitih vrsta morskih krastavaca, japanski je najskuplji i on za razliku od ostalih ima gomilu šiljaka koji i utičnu na cenu. Koštaju i do 3.500 dolara po kilogramu, a tanjir običnih morskih krastavaca naručenih na Amazonu košta 170 dolara, u restoranima i 400 dolara.