Kao hrišćanin, ne prihvatam da abortus nije ubistvo, ali ga ne osuđujem VIDEO

Izvor: B92, 31.Jan.2021, 14:45

"Kao hrišćanin, ne prihvatam da abortus nije ubistvo, ali ga ne osuđujem" VIDEO

U Poljskoj je, pre dva dana, stupio na snagu zakon koji zabranjuje abortus u svim slučajevima, izuzev kad je ugrožen život majke i kad je dete začeto silovanjem i incestom. Smatra se da je konzervativna poljska Vlada ovom zabranom udovoljila Katoličkoj crkvi koja se za to najsnažnije zalagala.

"Kad je čovek hrišćanin, on veruje da rođenje deteta nije nešto što se tiče samo te porodice već i celog sveta. Mada imamo svoje biološke roditelji, svi smo i sami sebi roditelji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u utrobama svojih majki. Iz toga je nemoguće da hrišćanski svet podrži abortus", kaže za Jutro Prve TV sveštenik Gligorije Marković.

Kako dodaje, to ne znači da se osuđuju oni koji vrše abortus.

"Ono što bih voleo, kao građanin, jeste to da zakoni koji se donose ne budu tako restriktivni. Želim da imamo zakone u kojima ćemo jedni drugi podržavati da budemo bolji. Kao hrišćanin, ne mogu da prihvatim da abortus nije ubistvo. Isto tako, kao hrišćanin, ne mogu da osuđujem nikoga ko se odluči na to", smatra.

Kako na to gledaju iz mreže "Ženska solidarnost", objasnila je Jelena Lalatović.

"U Poljskoj su u pitanju desničarske ekstremističke grupe. Naravno, stavovi crkve su legitimni utoliko što je to stav jednog dela duštva. Međutim, postavlja se pitanje zašto bi nečije mišljenje postalo zakon", istakla je.

Naglašava kako je uvek moguće da se u društvu nađu grupe kojima je gore nego nama, ali da to nije način da se postigne društvena pravda ili bilo kakav vid normalnog života.

"Kod nas, za sada, ne postoje ni inicijative, niti politička volja da se abortus zabrani. Stav Instituta za javno zdravlje, i svih institucija koje se bave zdravstvenim pitanjima, jeste da se pitanje abortusa do 10. nedelje vodi kao pitanje javnog zdravlja", ističe.

U Poljskoj su uporedili abortus ploda koji ima određene nedostatke (poput sindroma) sa eugeničkim inženjeringom. Da li su time poistovetili žene sa nacistima?

"Na taj način se samo proizvodai mržnja prema ženama. ono što znamo iz relativno bliske istorije u SAD, jeste da takav govor mržnje dovodi do velike agresije, i potrebe da se ta agresija ispolji", smatra Lalatović.

Pogledajte ceo intervju u video-snimku:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.