Fotografija sa granice između Srbije i Mađarske najbolja na svetu

Izvor: B92, 19.Feb.2016, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fotografija sa granice između Srbije i Mađarske najbolja na svetu

Najbolja fotografija World Press takmičenja je “Hope for a new Life" (Nada u novi život) fotografa Vorena Ričardsona nastala 28. avgusta prošle godine na granici između Srbije i Mađarske.

Reč je o izbeglicama koje krišom provlače bebu kroz bodljikavu žicu na granici, kako ih granična policija ne bi primetila.

“Da sam koristio blic, odao bih njihovu poziciju mađarskoj policiji”, rekao je Ričardson koji je danima kampovao na granici kako bi dokumentovao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prolazak migranata.

Kako bi uštedeo bateriju, ovaj Australijanac nije mogao ni da pogleda fotografiju sve do povratka u Budimpeštu.

Član žirija Von Volas, zamenik urednika fotografije za Al Jazeera America, nazvao je Ričardsonovu fotografiju “vizuelno moćnom, ali i nijansiranom”

Na izboru za fotografiju godine učestvovalo je 5.775 fotografa sa 82.951 fotografijom. Pogledajte neke od najboljih.

"An Antarctic Advantage" fotografa Danijela Berehulaka osvojila je prvo mesto u kategoriji "Daily Life". Na fotografiji sveštenik gleda kroz prozor u ruskoj pravoslavnoj Crkvi Svete Trojice u Fildesu na Antarktiku 3. decembra 2015.

Vodič do nekadašnjeg kampa u kom je pokojni severnokorejski lider Kim Il Sung noćio dok se borioprotiv Japanaca. Fotografiju je napravio Dejvid Gutenfelder i osvojio treću nagradu u kategoriji “ World Press Photo.

“Eksplozija u Tjencinu” fotografa Čena Đia, osvojila je treću nagradu u kategoriji “General News”. Reč je o pogledu iz vazduha na mesto eksplozije u Tjencinu 15. avgusta 2015.

Treće mesto sa “Eksplozijom” deli i fotografija “Posledice zemljotresa u Nepalu” Danijela Berehulaka za The New York Times. Na fotografiji su stanovnici Baktapura u Nepalu koji obilaze svoje razorene domove 29. aprila 2015.

Fotografija pod nazivom “Deca Dume u Siriji” autora Abda Dumanija osvojila je drugu nagradu u kategoriji “General News”. Na fotografiji je ranjena devojčica koja se oslanja na rođaka, dok čeka lekare u bolnici u Dumi 11. maja 2015.

Fotografija “Neptun Synchro” autora Jonasa Lindkvista za “Dagens Nyheter” osvojila je treću nagradu u kategoriji “Sports Singles”. Na slici je tim sinhronih plivača “Neptun Synchro” tokom nastupa u Stokholmu 13. decembra 2015.

“215 NCAA Tournament” fotografa Grega Nelsona za Sports Illustrated osvojila je drugu nagradu u kategoriji “Sports Singles”. Fotografija je nastala tokom meča između Wichita State i Indijane u Omahi 20. marta 2015.

Fotografija “FIS World Championships” Kristijana Valgrama osvojila je prvo mesto u “Sports Singles” kategoriji. Na slici je Čeh Ondrej Bank tokom spusta an FIS šampionatu u Koloradu 15. februara 2015.

“Marš protiv policijskog nasilja” fotografa Džona Dž. Kima osvojila je treće mesto u kategoriji “Contemporary Issues”. Na slici su demonstrant i policajac tokom protesta nakon što je policija u Čikagu ubila Lakana Mekdonalda 25. novembra 2015.

“Zaboravljen planine Sudana” fotografkinje Edrjen Ohanesijan osvojila je drugo mesto u kategoriji “Contemporary Issues”. Na slici je Adam Abdel (7) sa ozbiljnim opekotinama koje je zadobio nakon bombardovanja koje je izvela sudanska vlada u Burguu u februaru 2015. godine.

“Talibes, Modern Day Slaves” fotografa Marija Kruza osvojila je prvo mesto u kategoriji “Contemporary Issues”. Na slici su talibe koji stoje na obali reke Senegal 20. maja 2015.

“China’s Coal Addiction” fotografa Kevina Frejera osvojila je prvo mesto u kategoriji “Daily Life – singles”. Na fotografiji Kinez vuče trokolicu u blizini fabrike u Šansiju u Kini 26. novembra 2015.

“Exposure” fotografa Kazume Obare osvojila je prvo mesto u kategoriji “People”. Na fotografiji je devojka koja je rođena pet meseci posle nesreće u Černobilju. Zbog radijacije koja je zahvatila celu oblast i ona je postala jedna od žrtava tragedije. Ova fotografija je deo serije koja predstavlja poslednjih 30 godina od katastrofalne eksplozije u nuklearnoj elektrani. Sve fotografije nastale su u starom ukrajinskom kolor-negativu.

“Whale Whisperers” Anuara Patjane Floriuk osvojila je drugo mesto u “Nature – singles” kategoriji. Na fotografiji su ronioci koji posmatraju ženku kita i njeno novorođeno mladunče u Meksiku 28. januara 2015.

“La Maya Tradition” fotografa Danijela Ohoe de Olze osvojila je drugo mesto u kategoriji “People – stories”. Na forografiji je jedna od devojčica koje se svake godine biraju kao “Maje” tokom festivala koji slavi dolazak proleća u gradu Kolmenar Vieho u Španiji. Od devojčica se zahteva da mirno sede i po nekoliko sati na dekorisanom oltaru.

.

“A Life in Death” fotografkinje Nejsi Borovik osvojila je drugo mesto u kategoriji “Long Term Projects”. Na slici su Haui i Laurel Borovik, par koji je posle 34 godine braka, u isto vreme dobio dijagnozu terminalne faze kancera. Fotografkinja je njihova ćerka.

“Storm Front on Bondi Beach” fotografa Roana Kelija osvojila je prvo mesto u kategoriji “Nature – singles”. Na slici se vidi ogromni oblak koji se približava Sidneju i žena koja se odmara čitajući, nesvesna nevremena.

“Reporting Europe’s Refugee Crisis” fotografa Sergeja Ponomareva osvojila je prvo mesto u kategoriji “General News- stories”. Na fotografiji su izbeglice koje brodom stižu do Lezbosa 16. novembra 2015.

Fotografija “Haze in China” Zanga Lija osvojila je prvo mesto u kategoriji “Contemporary Issues – singles”. Na fotografiji je Tjencin okružen maglom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Najbolja novinska fotografija na svetu tokom 2015 godine napravljena je u – Srbiji!

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 19.Feb.2016

Prestižnu nagradu World Press Photo of the Year 2015, poneo je Voren Ričardson (Warren Richardson), australijski fotograf, koji je najbolju novinsku fotografiju napravio na granici između Srbije i Mađarske pri prelasku sirijskih migranata...On je svoju fotografiju nazvao „Nada za novi život: prelazak...

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.